Twee jaar cel voor zedendelinquent

Twee  jaar cel voor zedendelinquent
Twee jaar cel voor zedendelinquent © Jos Schuurman/FPS
Een 48-jarige man uit Nieuwolda moet een celstraf van twee jaar uitzitten voor het verkrachten van zijn toenmalige partner en ontucht met zijn stiefkind. Daarna hangt de man een jaar voorwaardelijke celstraf boven het hoofd.
De zaak kwam aan het rollen nadat de dochter van de man openbaar maakte dat ze jarenlang was betast door haar stiefvader. Ze was veertien jaar oud toen dit begon. Ze vertelde dit aan haar ouders en aan een vertrouwensdocent op school. Ook haar moeder deed vervolgens aangifte van een verkrachting in januari 2019 in Stadskanaal. De rechtbank vond de beide aangiftes gedetailleerd en consistent.

Bewijsvoering

Een veroordeling op basis van alleen de aangifte is weliswaar niet mogelijk, maar in dit geval waren er ook verklaringen van anderen die de aangiftes ondersteunden. Zo vertelde de dochter een week na de verkrachting aan haar moeder wat haar was overkomen.
Opvallend vond de rechter de details die deze getuige kon geven en de emoties die zij bij het slachtoffer zag. Ook de verklaring van de vertrouwensdocent speelde in de bewijsvoering een belangrijke rol. De 48-jarige kreeg de straf ook voor een mishandeling van zijn ex-vrouw in 2017 en het in huis hebben van een gaspistool.

Smartengeld

De man moet beide slachtoffers in totaal 12.500 euro aan smartengeld betalen.