Nieuw-Buiner krijgt waarschuwing voor zwaar vuurwerk: 'Levensgevaarlijk'

Vuurwerk, ter illustratie
Vuurwerk, ter illustratie © Jos Schuurman/ FPS
De politierechter heeft een 63-jarige man uit Nieuw-Buinen voor illegaal vuurwerk een voorwaardelijke celstraf van een half jaar opgelegd. Ernstige gezondheidsproblemen en de ouderdom van de zaak zorgen ervoor dat de man niet daadwerkelijk de cel in hoeft.
De man kocht eind 2018 negen stuks zelfgemaakt knalvuurwerk. Via de verkoper kwamen de agenten bij hem terecht. Ze vonden het zware vuurwerk in zijn schuurtje, zonder etiketten en voorzien met handgeschreven opschrift.
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) moest eraan te pas komen om het vuurwerk tot ontploffing te brengen. Volgens de officier van justitie veroorzaakte dat enorme schokgolven.
'Levensgevaarlijk', zeiden de officier en ook de rechter over het vuurwerkbezit: 'Bij een explosie waren de gevolgen niet te overzien geweest.'

'Werkstraf was op zijn plaats'

Volgens de officier was op zijn minst een forse werkstraf op zijn plaats geweest. Maar omdat de Nieuw-Buiner volledig afgekeurd is en niet in staat is een werkstraf uit te voeren, eiste de aanklaagster een voorwaardelijke celstraf van negen maanden.
De rechter hield iets meer rekening met de persoonlijke omstandigheden en het blanco strafblad van de man, en legde hem een voorwaardelijke celstraf van zes maanden op.