Boerin zoekt boerderij: 'Heerlijk om de hele dag buiten te zijn'

Janine met koeien in de stal van haar ouders
Janine met koeien in de stal van haar ouders © Beppie van der Sluis/RTV Noord
De 21-jarige Janine Santes uit Peize heeft één droom; ze wil boerin worden op een melkveehouderij. Ze is daarom op zoek naar een bedrijf om werkervaring op te doen.
Janine weet wat haar te wachten staat, want haar ouders hebben een veehouderij. Toch wil ze graag een paar uur in de week bij andere boeren aan de slag om meer ervaring op te doen.
Aanvankelijk lijkt ze een andere kant op te gaan, maar na een mbo-sportopleiding en een hbo-studie social workmaakt Janine in maart 2020 een rigoureuze keuze. Ze heeft het niet naar haar zin en stopt met studeren.
Ze komt tot de conclusie dat ze datgene wil gaan doen waar ze van jongs af aan mee is opgegroeid: een boerderij runnen.
Oké, wel samen met haar ouders. Op de boerderij naast haar ouderlijk huis is ze elke dag in de weer met de negentig koeien die in de stal staan.
Janine helpt bij het melken
Janine helpt bij het melken © RTV Noord
'Het is gewoon heerlijk om de hele dag buiten te zijn en met je handen te werken', vertelt ze enthousiast.

Niet zo makkelijk

Er is één probleem: ze kan geen plek vinden waar ze kan leren 'boeren'. En corona maakt het er ook niet makkelijker op. 'Ik heb nu bijvoorbeeld een trekker-rijbewijs nodig, maar die kan ik nu niet halen in verband met de coronamaatregelen.'
Ook andere agrarische cursussen worden nu niet gegeven. En dat terwijl Janine graag aan de slag wil. Want uiteindelijk wil ze het bedrijf van ouders overnemen. 'Dat is het doel, maar eerst wil ik ook graag op andere bedrijven rond kijken.
Janine is het liefst buiten aan het werk
Janine is het liefst buiten aan het werk © RTV Noord

Oproep op Facebook

De jonge boerin heeft al meerdere oproepen voor een werkplek gedaan op Facebook, tot nu toe zonder resultaat. Lijkt het je wat om Janine een plek te bieden? Stuur een berichtje op haar facebookpagina.
Beppie van der Sluis bezocht Janine, uiteraard op de boerderij
Janine wil bij een boer aan de slag