Strafzaak verdachte neersteken ouders in Kolham binnen drie maanden van start

De politie zocht met een speurhond naar de verdachte in Kolham
De politie zocht met een speurhond naar de verdachte in Kolham © ProNews
Een 33-jarige man uit Groningen die verdacht wordt van het neersteken van zijn ouders in Kolham, kan de behandeling van zijn strafzaak binnen drie maanden tegemoet zien.
Dat bleek dinsdag tijdens een inleidende zitting. 'Alle seinen staan op groen', aldus de officier van justitie.

Pieter Baan Centrum

De man is inmiddels onderzocht in het Pieter Baan Centrum (PBC). Het onderzoeksrapport is klaar om te worden toegevoegd aan het dossier. De verdachte werd via een videoverbinding met de rechters in contact gebracht. Hij zit vast sinds het steekincident op 24 mei vorig jaar. Dat vond plaats in de woning van zijn ouders. De slachtoffers zaten achterin de rechtszaal.
De opname in het PBC heeft lang op zich laten wachten. Door een communicatiefout en coronamaatregelen, werd de man pas laat op de wachtlijst gezet. Zodoende duurde het maanden voordat die observatie was afgerond.

Psychische stoornissen

Het Openbaar Ministerie verwijt de Stadjer twee keer poging tot moord. Psychische stoornissen hebben tijdens het steekincident vermoedelijk een rol gespeeld. Dit was de reden waarom de verdachte in het PBC moest worden onderzocht.

Niet in vrijheid

De verdachte opperde dat hij zijn strafzaak in vrijheid wilde afwachten, maar daar ging de rechtbank niet in mee. Hij blijft voorlopig vastzitten. Ook de ouders van de man gaven op zitting aan dat ze absoluut niet wilden dat hij vrij kwam.
De man stak zijn moeder met een mes. De vrouw raakte daardoor zwaar gewond. Toen de vader zijn vrouw te hulp schoot, werd ook hij gestoken. De verdachte zou eerder gedreigd hebben zijn ouders iets aan te doen.