Instellingen

IJsbanen mogen open ondanks corona, maar dit jaar zonder koek en zopie

Een bord bij een koek en zopie-kraam
Een bord bij een koek en zopie-kraam © ANP

Goed nieuws voor de schaatsliefhebbers: de ijsbanen in onze provincie mogen gewoon open, als het daarvoor koud genoeg is. 'Als de anderhalve meter afstand maar gewaarborgd wordt en men voorkomt dat er drukte ontstaat', zegt de Veiligheidsregio.

Naar verwachting wordt het na komend weekend koud in Noord-Nederland. Weervrouw Harma Boer verwacht dat er komende week ijspret komt.

Toertochten en wedstrijden mogen niet

Het blijft deze winter wel bij recreatief schaatsen: toertochten en wedstrijden vallen onder evenementen en die zijn niet toegestaan. Bovendien is het de richtlijn om niet met meer dan twee personen af te spreken.

Voor de rest kunnen ijsbanen werken met een reserveringssysteem, oppert de Veiligheidsregio. Op die manier kan de drukte in toom gehouden worden.

'We moeten dit met elkaar doen, daarom ligt er een belangrijke verantwoordelijkheid bij mensen die gaan schaatsen en de beheerders. De gemeenten kunnen natuurlijk meedenken over hoe je dat doet, maar de verantwoordelijkheid ligt daar.'

Geen koek en zopie

Schaatsers moeten het dit jaar wel zonder koek en zopie doen. Kantines bij ijsverenigingen blijven dicht, en ook een kraampje bij het ijs is niet toegestaan.

'De afhaalfunctie bij horeca is ervoor bedoeld om eten en drinken thuis te nuttigen. Dat is hierbij niet het geval: mensen zullen hun chocolademelk toch op plekken rond het kraampje nuttigen, wat zorgt voor drukte op specifieke plekken. Daarom staan we dat niet toe.'