Gemeente helpt 25 mensen aan basisbaan: 'Samenleving krijgt er meer voor terug dan het kost'

Een klusjesman voor de wijk? Het zou een basisbaan kunnen zijn
Een klusjesman voor de wijk? Het zou een basisbaan kunnen zijn © Pixabay
De gemeente Groningen heeft sinds 1 maart vorig jaar 25 mensen aan een basisbaan geholpen. 'Deelnemers geven aan dat ze er qua inkomen en in welzijn op vooruit gegaan zijn', stelt wethouder Carine Bloemhoff (PvdA).
De basisbaan is bedoeld om mensen die zelf niet aan de slag komen toch te laten werken. 'We schepen mensen niet af met een uitkering. Iedereen heeft recht op werk, ook deze groep mensen', zegt de wethouder.

Vooral in de wijken

Mensen met een basisbaan worden vooral ingezet in de Groningse wijken. 'De mensen helpen bijvoorbeeld met het schoonhouden van de wijk of door te koken voor buurtbewoners. Het kunnen allerhande taken zijn waarvan mensen in de wijk het belangrijk vinden dat die uitgevoerd worden', zegt Bloemhoff.
'Ook gaan ze langs bij eenzame ouderen om eens te vragen hoe het gaat. En het buurthuis ziet er door hen netter uit.'

700.000 euro geïnvesteerd

De gemeente heeft 700.000 euro geïnvesteerd om de basisbaan mogelijk te maken. Volgens Bloemhoff krijgt de samenleving er meer dan zeven ton voor terug.
'Er is een hele groep mensen die niet meedoet in de samenleving. Die mensen gaan er nu in inkomen op vooruit, zij dragen ook inkomensbelasting af. Bovendien wordt op uitkeringen bespaard. Voor de maatschappij levert het dus wat op.'

Zorgkosten worden minder

Ook de zorgkosten worden lager, zegt Bloemhoff. 'Mensen voelen zich beter als ze gaan werken en doen meer sociale contacten op. Daarom voelen ze zich gezonder, waardoor ze minder gebruik gaan maken van de WMO en andere zorgkosten.'

Meer basisbanen

Bloemhoff zegt dat er in de toekomst meer basisbanen komen in Groningen: aan het eind van dit jaar moeten er veertig 'basisbaners' aan het werk zijn.
'We hopen daarnaast dat het Rijk meer financiën biedt om dit uit te kunnen breiden. Er zijn heel veel gemeenten bij ons langsgekomen die het ook willen, maar het geld niet hebben. Daarom houden we een pleidooi richting Den Haag om deze mensen die aan de kant staan, te gaan helpen.'
Lees ook: