Hartstichting verstrekt miljoenensubsidie voor hartonderzoek UMCG

Het onderzoek wordt uitgevoerd in o.a. het UMCG
Het onderzoek wordt uitgevoerd in o.a. het UMCG © Jos Schuurman/FPS
De Hartstichting stelt drie miljoen euro beschikbaar voor onderzoek naar het voorspellen van erfelijke hartziekten. Het onderzoek wordt onder meer in het UMCG in Groningen uitgevoerd.
Onderzoekers willen weten of schadelijke processen in het lichaam, die bijvoorbeeld door overgewicht ontstaan, eraan bijdragen dat mensen met een hartspierziekte sneller ziek worden.

Voorspellen

De wetenschappers ontdekten eerder dat mensen met een hogere BMI een grotere kans hebben om hartziekten te ontwikkelen. Dit kan hartfalen of een hartstilstand tot gevolg hebben.
Tijdens dit onderzoek gaan de betrokkenen dieper in op de processen achter de ziektes, zoals ontstekingen. De twee meest voorkomende hartspierziekten hypertrofische cardiomyopathie (HCM) en dilaterende cardiomyopathie (DCM) vormen de hoofdmoot van het onderzoek.
Met de onderzoeksresultaten hopen de onderzoekers te kunnen voorspellen wanneer en hoe ernstig ziek de mensen met deze aanleg worden. Het gaat om tienduizenden vaak jonge mensen, stellen de onderzoekers.

Gerichter advies

De onderzoekers hopen met de eindresultaten gerichter advies te kunnen geven over medicijngebruik. Ook moet worden uitgewezen of de cardiologische controles van mensen met erfelijke hartziekten simpeler kunnen, omdat deze vaak te belastend zijn.
Prof. dr. Rudolf de Boer van het UMCG leidt het onderzoek in samenwerking met collega's van het UMC in Amsterdam. Ook het Maastricht UMC, het Erasmus MC Rotterdam, de Universiteit van Maastricht, het Trimbos Instituut en UMC Utrecht werken mee in dit landelijke onderzoek.
Het onderzoek onder de noemer Double-dose start deze maand en heeft een looptijd van vijf jaar.