Gevangenen Veenhuizen in quarantaine na tweetal besmettingen

Gevangenis Esserheem in Veenhuizen
Gevangenis Esserheem in Veenhuizen © Jörn Reuvers/RTV Drenthe
Gevangenis Esserheem in Veenhuizen kampt met een corona-uitbraak. Eén van de 24 gevangenen van de afdeling ZBBI, waar verdachten de laatste fase van hun straf uitzitten, is tijdens zijn weekendverlof positief getest. Ook een gevangene op de afdeling zelf testte begin deze week positief.
23 mannen op de afdeling zitten nu uit voorzorg in quarantaine, meldt een woordvoerder van de PI Veenhuizen aan RTV Drenthe. De gedetineerde die tijdens zijn verlof corona bleek te hebben, zit buiten de gevangenis in quarantaine. De afdeling ZBBI (Zeer Beperkte Beveiligde Inrichting) wordt ook wel het open kamp genoemd. Gedetineerden werken er onder strikte begeleiding aan terugkeer in de maatschappij. De meesten werken overdag buiten de gevangenis. Ook hebben ze recht op weekendverlof.

Iedereen getest

Alle gedetineerden op de afdeling zijn inmiddels getest, net als het personeel, dat thuis in quarantaine zit. De uitslagen zijn nog niet bekend. Het personeel wordt vervangen door collega's. De gevangenen moeten allemaal vrijwel de hele dag in hun cel blijven, op één uur luchten na. Douchen moet in overleg. Deze situatie duurt tot volgende week donderdag. Ook zijn de weekendverloven ingetrokken.

Begrip

Volgens plaatsvervangend vestigingsdirecteur Ingmar Klooster hebben de gedetineerden begrip voor de maatregelen. 'Ze snappen heel goed dat het nodig is voor hun gezondheid. Voor gedetineerden op de ZBBI zijn maatregelen als deze extra zuur, maar wel nodig."

PI Ter Apel

Het is niet voor het eerst dat corona toeslaat in een gevangenis in Noord-Nederland. Vorige maand nog ging de gevangenis in Ter Apel in lockdown, omdat een derde deel van de gevangenen besmet bleek.