UMCG ambulancezorg wil nieuwe sirene niet

GRONINGEN - UMCG Ambulancezorg in Groningen heeft grote bezwaren tegen de nieuwe tweetonige sirene, waarmee de ziekenwagens binnenkort moeten worden uitgerust.
De hulpverleners moeten zich aanpassen aan andere Europese landen, zodat de hulpdiensten overal gelijke waarschuwingstonen hebben. Volgens een woordvoerder van de Groninger ambulancedienst zien automobilisten meer noodzaak om voor een ambulance te stoppen dan voor andere hulpverleners. Dat kan ook omdat de ambulance is te herkennen aan een drietonige hoorn. Als er straks geen onderscheid meer te horen valt, vreest Ambulancezorg dat minder automobilisten aan de kant zullen gaan.
De wetgeving in Nederland is al aangepast en zou vanaf 1 januari al moeten gelden, maar de invoering is uitgesteld, waarschijnlijk tot juni. Dat geeft de ambulancediensten de tijd om zich beter te informeren over de tweetonige hoorn.

Luider

Het idee achter de vernieuwing is dat de huidige sirenes niet genoeg doordringen in de goed geïsoleerde auto's van tegenwoordig. Door luidere en lagere tonen zouden dat probleem verholpen moeten zijn. Ook worden de lichten en reflectoren vervangen om de wagens meer te laten opvallen.