Windmolens op zeedijk voorlopig ver uit beeld

De kans dat er windmolens op de zeedijk bij polder Breebaart verrijzen is klein. Een voorstel om er direct voor te gaan liggen is weliswaar afgeschoten in Provinciale Staten, coalitiepartijen als GroenLinks, CDA en VVD spreken zich toch uit tegen de windmolens.

Op initiatief van de Partij voor het Noorden kwamen de oppositiepartijen met een voorstel om aan waterschap Hunze en Aa’s duideiljk te maken dat windmolens op de zeedijk niet gewenst zijn en niet passen binnen de afspraken die nu gelden in de provincie Groningen.

De zes coalitiepartijen in de Staten hebben tegen het voorstel gestemd en daardoor kreeg de motie geen meerderheid. Desondanks is Statenlid Dries Zwart toch tevreden. Hij hoorde in het debat GroenLinks, VVD en CDA zich uitspreken tegen molens op de zeedijk.

'Motie is overbodig, want geen concreet plan'

‘De molens zijn ongewenst’, zegt fractieleider Hendri Meendering (GroenLinks). ‘Maar er ligt geen concreet plan voor windmolens op de zeedijk. De motie is overbodig en daarom stemmen we tegen.’

Het CDA en de VVD laten zich in soortgelijke bewoordingen uit. ‘De huidige regels maken duidelijk, het kan gewoon niet’, zegt Erik Jan Bennema (VVD). Jasper Bergsma: ‘Wij willen geen windmolens op de zeedijk.’ D66, ChristenUnie en PvdA laten de optie voor een windpark op de zeedijk wél open, mocht de gemeente EemsDelta wél groen licht geven.

Zorgen Groninger Belang niet weggenomen

‘Ondanks het feit dat de motie niet is aangenomen hopen we te kunnen vertrouwen op de mondelinge uitspraken van de partijen’, laat Zwart weten. ‘We zijn als partij blij dat de discussie is gevoerd.’ Groninger Belang-Statenlid Petra Blink is minder optimistisch, zij vreest dat de coalitie bij een concreet verzoek alsnog overstag gaat voor windmolens op de zeedijk.

Lees ook:
- Nog geen harde ‘nee’ tegen windmolens op zeedijk
- Wat Hunze en Aa’s betreft komen er windmolens op zeedijk

Meer over dit onderwerp:
duurzaamheid windmolens
Deel dit artikel:

Recent nieuws