Provincie Flevoland doet nieuwe poging voor Lelylijn-geld

Het beoogde tracé van de Lelylijn
Het beoogde tracé van de Lelylijn © RTV Noord
Het provinciebestuur van Flevoland wil een nieuwe poging doen om geld te krijgen voor de aanleg van de Lelylijn, de beoogde snelle treinverbinding tussen Lelystad en Groningen.
Dat meldt Omroep Flevoland.
Het geld zou moeten komen uit het Nationaal Groeifonds waarin 20 miljard euro zit voor investeringen die bijdragen aan economische groei. De Lelylijn staat nu wel in een plan van ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, maar krijgt geen prioriteit.

Aan Flevoland werd niks gevraagd

Flevoland deed eerder een aanvraag voor Lelylijn-geld uit het Groeifonds, maar die werd afgewezen omdat het voorstel niet compleet genoeg was. De aanvraag is namelijk niet door de provincie Flevoland gedaan, maar door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Voor de onderbouwing van de aanvraag werden vragen gesteld aan de drie noordelijke provincies: Groningen, Friesland en Drenthe. Aan Flevoland werd niet om informatie gevraagd, ook omdat de drie noordelijke provincies het onderzoek hadden opgestart.
GroenLinks, CDA en Partij voor de Dieren in Flevoland wil dat provincie Flevoland nu een nieuwe aanvraag doet.

Flevoland wil mede-opdrachtgever worden

De provincie Flevoland wil daarom graag bij een hernieuwde aanvraag een actievere rol spelen en biedt aan mede-opdrachtgever te worden voor de aanvraag bij het Groeifonds, samen met de drie noordelijke provincies en het ministerie. De kans is groter dat dan wel alle informatie die nodig is voor het Groeifonds compleet gemaakt kan worden.
Hoeveel geld er met een nieuwe aanvraag gemoeid is, kan het provinciebestuur nog niet zeggen. Vooral omdat nog niet duidelijk is welke informatie bij de eerste aanvraag ontbrak.