'Verdachte moord Els Slurink is oud-veelpleger en kwam al voor in politiedossier'

De politie startte medio januari een campagne om de moord op Els Slurink weer onder de aandacht te brengen
De politie startte medio januari een campagne om de moord op Els Slurink weer onder de aandacht te brengen © ANP
De 44-jarige man die vrijdag is opgepakt voor de moord op Els Slurink in 1997 in Stad is Jahangir A., een veelpleger uit zijn tijd in Groningen.
De naam van de man uit de Noord-Brabantse gemeente Geldrop komt ook voor het in het politiedossier over Els Slurink. Dat schrijven De Telegraaf en het Dagblad van het Noorden na onderzoek.

Lijst 'scenario insluiping'

A. staat in het politiedossier van de moord op Slurink op een lijst met veelplegers uit die tijd in Stad. Ook zijn jongere broer is terug te vinden op die lijst. De lijst maakt onderdeel uit van het deel van het dossier dat gaat over het ‘scenario insluiping’.
De verdachte zit in alle beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact met zijn advocaat mag hebben. Zijn advocaat wil niet reageren op het bekendmaken van de identiteit van zijn cliënt. A. was twintig jaar toen de 33-jarige Slurink aan het Van Brakelplein in Stad dood gevonden werd in haar woning.

Toch niet in privésfeer

Lange tijd dacht de politie dat de dader in de privésfeer gezocht moest worden en dus niet aan insluiping of inbraak. De focus werd later verlegd naar een toevallige ontmoeting: de politie ging uit van een onbekende dader. Mogelijk was dat een inbreker of insluiper; eind jaren 90 werd er veel ingebroken in de buurt waar Slurink woonde.

Geen braaksporen

Een moordwapen wordt nooit gevonden en er zijn geen waardevolle spullen verdwenen. Wel is een dna-spoor gevonden onder haar nagels, zat er een onbekende vingerafdruk op een glas in de woonkamer en werd in de tuin een voetafdruk gevonden van legerkistjes.
Ook waren er geen braaksporen, maar dat kan ook zijn omdat de achterdeur van het huis van Slurink die avond niet gesloten was en de dader dus gemakkelijk naar binnen kon.

Cold case-campagne

Recent heeft de politie de 24-jaar oude zaak rondom de vermoorde Slurink weer in de publiciteit gebracht. Een uitgebreide postercampagne in Stad en een extra lange uitzending van Opsporing Verzocht moesten de 'cold case' weer in de publieke belangstelling brengen.
Over A. is vooralsnog niet al te veel bekend, behalve dat hij in 2016 met onbekende bestemming vertrok uit de gemeente Helmond, die pal naast de gemeente Geldrop ligt.