Instellingen

Geen vaarverbod op Groninger diepen: 'Vorstperiode te kort'

Er kan voorlopig nog niet geschaatst worden op de Groninger diepen, zoals in 2018
Er kan voorlopig nog niet geschaatst worden op de Groninger diepen, zoals in 2018 © Archief RTV Noord

Er komt voorlopig geen vaarverbod op de diepen in de Groninger binnenstad. 'Zoals het er nu uitziet is de vorstperiode van te korte duur', zegt de gemeente Groningen.

In Friesland geldt sinds zaterdagavond wel een vaarverbod, meldt Omrop Fryslân. Het vaarverbod is bedoeld om ijs te laten groeien zodat Friezen kunnen schaatsen, zegt de regionale omroep. Het vaarverbod geldt daar niet voor vaarwegen die gebruikt worden door de beroepsvaart.

'Water warmer dan normaal'

Van een vaarverbod komt het op de Groninger diepen voorlopig dus niet. 'Het water in de grachten is gemiddeld warmer dan normaal en bovendien gebruikt de beroepsvaart ze', zegt een woordvoerder van de gemeente. 'Ook spuit het waterschap water in de grachten. Hierdoor zijn er onderstromingen.'

Het blijft koud

Het blijft de komende dagen koud in Groningen. Volgens de huidige voorspellingen duikt de temperatuur tot zeker dinsdag 16 februari niet onder nul. Donderdag- en vrijdagnacht kan het zelfs -12 of -13 graden worden.

De gemeente sluit dan ook niet uit dat het vaarverkeer later in de week alsnog stil komt te liggen. 'We lopen niet te ver vooruit op de veranderende weersvoorspellingen, maar houden het uiteraard in de gaten.'