Bussen rijden weer, beperkt treinverkeer en verraderlijk glad op de weg (update)

Een besneeuwd Hoofdstation Groningen
Een besneeuwd Hoofdstation Groningen © ProNews
De bussen in onze provincie rijden weer. Arriva laat weten dat de treinen tot nader order niet rijden, met uitzondering van Groningen-Weener/Veendam. Op het traject Groningen-Leeuwarden wordt een uursdienst gereden.
De bussen van Arriva in Groningen en Friesland rijden sinds 12:00 uur weer, meldt de vervoerder. Het busvervoer van Qbuzz werd tussen 12:00 en 13:00 uur weer opgestart.

De situatie op de weg

De situatie op de weg in onze provincie is zeer wisselend, zegt Jos Wortelboer van het zoutdepot in Nieuwe Pekela. ‘In het noordelijk deel is de situatie op de weg over het algemeen beter dan in het zuidelijk deel. Ook aan de oostkant is meer stuifsneeuw’, vertelt Wortelboer.
‘Het is oppassen geblazen, want van het ene op het andere moment rijd je een sneeuwduin in. Richting Ter Apel liggen toch wel sneeuwduinen van een meter.’
Dit is in de buurt van Borgercompagnie:
De wegen rond Borgercompagnie zijn nog slecht begaanbaar

Provincie: mijd de Kielsterachterweg

De provincie Groningen roept automobilisten op om de Kielsterachterweg tussen Hoogezand en Wildervank te mijden. Door de harde wind en sneeuwduinen is de situatie daar te gevaarlijk. Er wordt met vier wagens gewerkt om de weg beter begaanbaar te maken.
Elwin Baas ziet dat het verkeer aardig doorrijdt op de A7

Nog voldoende strooizout

Er is nog voldoende strooizout in voorraad. ‘En we hebben weer driehonderd ton in bestelling’, zegt Wortelboer.
'Er is weer 300 ton strooizout in bestelling'
Ook de Meldkamer Noord-Nederland meldt dat het op verschillende plaatsen verraderlijk glad is.

Sneeuwschuiven op verschillende manieren

In het oosten van onze provincie is de meeste sneeuw gevallen. Verslaggever Elwin Baas ziet dat daar op verschillende manieren sneeuw geschoven wordt.
Het sneeuwschuiven in Vlagtwedde gaat op verschillende manieren

'Niet meer veilig om door te rijden'

Zondagavond om 21.00 uur stopten de bussen van Qbuzz met rijden vanwege het aanhoudende winterweer. Het treinverkeer werd om 18.00 uur stilgelegd.
'Vanwege de weersomstandigheden is het niet meer veilig om nog langer door te rijden', zei busvervoerder Qbuzz.

Treinen reden van 10:00 tot 18:00

De treinen van Arriva reden zondag van 10.00 tot 18.00 uur, terwijl het treinverkeer in vrijwel heel Nederland de hele dag stillag.
'Door het weer traden steeds meer problemen op aan de infrastructuur en het materieel. De sneeuw komt telkens hoger te liggen, wat niet bevorderlijk is voor rijden met de treinen', legde een woordvoerder de keuze om te stoppen met rijden uit.
De bussen van Arriva reden zondag vrijwel de hele dag niet.