Gemeenteraad wil vaarverbod op Groningse diepen: 'Geen ijsvloer mislopen'

Alle politieke partijen in de gemeenteraad van Groningen willen een vaarverbod op de Groningse wateren, waaronder de diepenring. De partijen willen ijsvorming in Groningen bevorderen, zodat op het ijs geschaatst kan worden.

In Amsterdam, Utrecht en Friesland gelden op verschillende plekken al vaarverboden. De gemeente Groningen liet zondagmiddag weten daar niet aan te willen, onder andere omdat de vorstperiode daarvoor te kort zou zijn.

Niet te lang wachten

'Hoe langer we wachten, hoe kleiner de kans dat er goed schaatsijs ontstaat', zegt D66-raadslid Jim Lo-A-Njoe.

'Door klimaatverandering worden dit soort winters zeldzaam. Het zou eeuwig zonde zijn als we een prachtige ijsvloer mislopen. Als de ijsvloer in het begin eerst nog een keer kapot wordt gevaren, loop je kostbare dagen mis', zegt Femke Folkerts (GroenLinks).

Voor het laatst ijs in 2012

'De diepenring vroor voor het laatst dicht in 2012. Mensen schaatsten en wandelden toen volop over de diepenring', schrijven GroenLinks, PvdA, D66, SP, VVD, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, CDA, Stadspartij, 100% Groningen, Student&Stad en PVV.

'Het lijkt ons geweldig als we dat weer kunnen meemaken. Dat zou deze winter een plekje geven in de harten van duizenden Groningers en dat is precies wat men nu kan gebruiken', besluit Gerben Brandsema (ChristenUnie).

Lees ook:
- Geen vaarverbod op Groninger diepen: 'Vorstperiode te kort'
- Schaatsen op de Groninger diepenring (2012)
- Volg al het actuele nieuws rondom het winterweer in ons liveblog

Meer over dit onderwerp:
natuur SCHAATSEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws