Gemeente gaat overstag: vaarverbod op Diepenring komt er

Schaatsers op de Diepenring, tijdens een eerdere winter
Schaatsers op de Diepenring, tijdens een eerdere winter © Reinder Smith/RTV Noord
De gemeente Groningen gaat voor de Diepenring in de stad alsnog een vaarverbod instellen. In eerste instantie wilden de stadsbestuurders daar niet aan omdat ze de vorstperiode te kort vonden.
Het college van burgemeester en wethouders liet zondagmiddag weten dat er voorlopig geen vaarverbod zou komen. De voltallige gemeenteraad stelde vervolgens dat ze wél een vaarverbod willen. Na overleg op maandagmorgen hebben de stadsbestuurders hun mening bijgesteld en gaan ze wel over tot een vaarverbod.
'Aanvankelijk leek er sprake te zijn van een korte vorstperiode. Als je zo'n verbod instelt dan moet je wel weten wat de consequenties zijn', aldus wethouder Paul de Rook (D66).

Eerst nog ruimte voor de beroepsvaart

De maatregel komt er niet per direct, maar in de loop van dinsdagmiddag. Daarmee wil de gemeente de beroepsvaart de kans geven om spoedklussen, zoals leveringen bij bedrijven, alsnog uit te voeren. 'Dit speelt zeker bij de scheepvaart', zegt de wethouder. 'Het is hun bedrijf en dan moet je de belangen zorgvuldig afwegen. Daarom hebben wij dus in alle rust, en niet op zondagmorgen, maar op maandagmiddag het besluit genomen. Dit zit de verdere groei van het ijs niet in de weg.'
Op de Diepenring in Stad ligt maandag nog geen ijs
Op de Diepenring in Stad ligt maandag nog geen ijs © Erik Hogeboom/RTV Noord

Schaatsen zonder groepsvorming

Mocht het daadwerkelijk tot schaatsen komen op de Diepenring, dan dienen de sportievelingen wel rekening te houden met de coronaregels. 'Die verantwoordelijkheid ligt in eerste instantie bij de mensen zelf', zegt De Rook. Daarmee doelt hij op de anderhalve meter-regel.
'De maatregelen gelden op het ijs net zoals daarbuiten. Als er straks echt geschaatst kan worden, dan vraagt dat wel om discipline zodat de anderhalve meter in stand blijft en er geen groepsvorming komt. Alleen dan kan het echt een feest worden.'