Acht verdachten via snelrecht berecht

GRONINGEN - Woensdag stonden acht mensen, die tijdens de jaarwisseling zijn aangehouden, voor de Groningse rechtbank. Advocaten hebben kritiek op deze zogeheten snelrechtprocedure van het Openbaar Ministerie.
De acht moesten zich verantwoorden voor zaken als vernieling en openlijke geweldpleging. Zo heeft een 18-jarige jongen in de stad Groningen nitraatbommen gegooid naar de ME. Hij werd veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur. De rechtbank trok ongeveer tien minuten per zaak uit. In alle gevallen werd een werkstraf opgelegd, twee zaken zijn aangehouden.
Advocaten zijn niet blij met de procedure, want de kans op fouten neemt volgens hen flink toe als een zaak zo snel moet worden afgewerkt. Bovendien zou het niet afschrikwekkend werken, zoals het OM hoopt. Mensen zullen Oud en Nieuw namelijk niet rustiger vieren omdat ze dan kans lopen enkele weken eerder voor de rechter te moeten verschijnen, aldus de tegenstanders.
Hoewel Oud en Nieuw al drie weken geleden is, spreekt Justitie toch van snelrecht. Normaal duurt het namelijk minstens tien weken voordat een verdachte voorkomt.