Lopend Vuur: Ik stoor me aan houtkachels

Bij het terugdringen van luchtvervuiling blijven houtkachels en open haarden nog grotendeels ongemoeid. Gemeenten, die dit zouden kunnen aanpakken, zien zich beperkt door landelijke wetgeving.

Dat schreef de Volkskrant onlangs op basis van een eigen enquête onder gemeenten die het Schone Lucht Akkoord ondertekenden.

Het akkoord werd een jaar geleden gesloten. De Rijksoverheid, 69 gemeenten en alle provincies behalve Limburg doen mee. Ze spraken af de gezondheidsschade door luchtvervuiling in 2030 te hebben gehalveerd ten opzichte van 2016. Houtstook vormt een apart hoofdstuk, maar daarop ingrijpen blijkt tot nu toe lastig.

Luchtvervuiling verkort het leven van Nederlanders gemiddeld met een jaar, volgens het RIVM. Kachels en haarden nemen meer dan 10 procent van die verloren tijd voor hun rekening, naar verwachting neemt dat aandeel toe wanneer vooral het verkeer steeds schoner wordt. De houtkachel geeft sfeer en warmte, maar kan dus ook voor overlast zorgen.

Hoe denk jij hierover?

Ons Lopend Vuur:

Praat mee

Geef je mening over ons Lopend Vuur. Dat kan via de facebookpagina van Radio Noord.

'Gekkemanswerk'

'Wie nu al het natuurijs op gaat is gek' was woensdag ons Lopend Vuur. Van de 6049 stemmers was 91 procent het daarmee eens, 9 procent was het oneens.

Meer over dit onderwerp:
lopendvuur
Deel dit artikel:

Recent nieuws