Omwonenden vliegveld Eelde balen van kerosinelucht KLM-toestellen

De KLM-toestellen op Groningen Airport Eelde
De KLM-toestellen op Groningen Airport Eelde © 112 Groningen
Enkele omwonenden hebben geklaagd over de kerosinelucht die de KLM-vliegtuigen die tijdelijk op Groningen Aiport Eelde geparkeerd staan volgens hen veroorzaken. GroenLinks-raadslid Willem Nieman wilde van het college van burgemeester en wethouders van Tynaarlo weten of het actie gaat ondernemen.
Nieman wilde onder andere weten hoe het college met de klachten van omwonenden omgaat. Ook wilde hij weten of het college het met hem eens is dat de dampen moet worden voorkomen, schrijft RTV Drenthe.
'Nee, daar zijn wij het niet mee eens', antwoordde wethouder Hanneke Wiersema resoluut. 'Een luchthaven is bedoeld voor vliegtuigen, die maken gebruik van kerosine en dat ruik je soms.' Ze weet van de klachten, maar benadrukt dat er op dit moment sprake is van een bijzondere situatie op Groningen Airport Eelde.

Af en toe starten

'We zitten hier met een tijdelijke situatie vanwege Covid-19. De vliegtuigen die er nu staan, moeten af en toe worden gestart, de motor moet draaien en na een aantal weken moeten ze vliegbewegingen maken. Voor KLM is het ook kijken hoe dit werkt en het bedrijf probeert overlast te voorkomen', aldus Wiersema.
Ook benadrukte de wethouder dat de klachten binnenkwamen na een windstille periode, waardoor de kerosinedamp langer bleef hangen. 'Op het weer hebben wij geen invloed en dit kan de luchthaven ook niet voorkomen.'
De twee binnengekomen klachten heeft het wethouder doorgespeeld naar Groningen Airport Eelde. 'De luchthaven was ook verbaasd dat de klachten niet eerst daar zijn binnengekomen. Als de mensen het zelf meteen gemeld hadden bij het vliegveld, dan hadden ze daar misschien meteen actie kunnen ondernemen.'

Teleurgesteld raadslid

Volgens haar kan Tynaarlo verder ook niks doen, omdat de Rijksoverheid bevoegd is om toezicht te houden op de luchthaven en als het nodig is kan ingrijpen. 'Maar als er verkeerde signalen zijn, dan geven wij die door aan de Rijksoverheid. En als mensen klachten hebben, moeten ze die ook direct melden bij Groningen Airport Eelde.'
Raadslid Nieman van GroenLinks reageerde teleurgesteld. Hij vroeg de wethouder alsnog met de luchthaven om tafel te gaan met het verzoek tijdens windstil weer niet of minder te proefdraaien met KLM-vliegtuigen.