Rijscholen houden protestrit door Oost-Groningen

Ruim veertig rij-instructeurs hebben woensdagmiddag een protestrit door Oost-Groningen gehouden om aandacht te vragen voor de penibele situatie waarin zij zitten. Sinds half december mag er geen rijles meer worden gegeven en missen zij inkomsten.

'Het water staat veel rijscholen aan de lippen', zegt Wim Nieuwenhuis, eigenaar van een rijschool in Winschoten en voorzitter van belangenvereniging Kring 11. 'Tijdens de eerste lockdown kregen we nog een redelijke vergoeding, maar nu helemaal niks.'

Pensioen opeten

Met name de grote rijscholen, met veel personeel, hebben het moeilijk.

'Maar ook voor eenmanszaken zijn het zware tijden als je geen partner hebt die een inkomen heeft. Ik ben mijn pensioen nu ook aan het opeten. Dat moet niet veel langer duren', zegt Nieuwenhuis vanuit de stoet.

Stuwmeer van examens

De rijschoolhouders hebben wel begrip voor de coronamaatregelen. 'Maar op 3 maart moeten we wel weer kunnen beginnen, want anders komen we in de problemen met alle uitgestelde examens, herexamens en herkeuringen. Alles hoopt zich op bij het CBR . Dat is ook vervelend voor het beroepsgoederenvervoer. En iemand die nu zou beginnen met rijlessen, kan daardoor niet meer dit jaar examen doen', vertelt Nieuwenhuis.

De rijschoolhouders denken de achterstand ook niet meer te kunnen goedmaken. 'Er kan ten slotte maar één persoon het stuur van een lesauto vasthouden. En het CBR heeft nu eenmaal niet meer examinatoren', weet Nieuwenhuis.

Dertig rijscholen

Met de 'aandachtsrit' hopen de rijscholen het kabinet te doordringen van de noodzaak om de branche vanaf begin maart weer zijn werk te laten hervatten. Aan de rit, die van het CBR-pand in Winschoten langs Heiligerlee, Scheemda, Blijham, Pekela en weer terug naar Winschoten leidde, deden zo'n dertig Oost-Groninger rijscholen mee.

Lees ook:
- Rijschoolhouder Geert Bast begint weer: 'Ik voel me helemaal veilig'
- Rijscholen in Groningen komende weken niet op de weg te vinden
- Alles over de coronacrisis

Meer over dit onderwerp:
onderwijs coronavirus zorg
Deel dit artikel:

Recent nieuws