Instellingen

Glimmense golfbaan omgetoverd tot langlaufparcours

Golfers in Glimmen staan nu op de lange latten
Golfers in Glimmen staan nu op de lange latten © Bram Koster/RTV Noord
Sneeuw, nattigheid en kou zijn normaliter geen redenen tot feest bij de golfclub in Glimmen. Een balletje slaan is dan immers uitgesloten. Het pak sneeuw dat er nu ligt is echter zo dik, dat het de mogelijkheid opwerpt tot langlaufen.
‘Ik werk hier nu zes jaar. Zo’n enorm pak sneeuw heb ik nog niet eerder meegemaakt’, vertelt Christel Leemhuis van de golfclub. Het plan van een golfbaanloipe was een jaar of tien geleden al ontstaan. Nu de laag sneeuw op de baan dik genoeg is, kon het eindelijk worden uitgevoerd.
Leden van de golfclub staan nu op de lange latten
Leden van de golfclub staan nu op de lange latten © Bram Koster/RTV Noord

'Fantastisch leuk'

Ongeveer veertig clubleden hebben tot nu toe een gokje gewaagd, schuifelend op smalle skilatjes, over een terrein waar ze anders altijd een balletje slaan. Is dat geen vreemde ervaring? ‘Nee, het is fantastisch leuk. We willen nog een keer voordat het gaat dooien. Straks een chocolademelk en dan is het helemaal wintersport’, zegt lid Margareth Koppes met een lach op haar gezicht.
Maar golfen en langlaufen, dat zijn twee vakken apart. Als we lid Ruthy van Dijk-Mackay mogen geloven is dat niet zo’n probleem. ‘Je moet je goed concentreren en je gewicht naar voren houden. Niet aan andere dingen denken, behalve aan je ski’s. Dan lukt het wel.’ Bovendien is het terrein vrij egaal, dus geschikt voor de beginnende langlaufer.
Het parcours over de golfbaan
Het parcours over de golfbaan © Bram Koster/RTV Noord

Schade aan het gras?

Op sommige plaatsen is de sneeuw verdwenen en schuren de langlauflatjes kleine stukjes gras kapot. Harm de Vries, baanonderhouder, is er koeltjes onder: ‘Dat valt allemaal wel mee. Dat is het voordeel van gras hè, het groeit wel weer aan.’ Bovendien gaat de loipe niet over de greens, de kortste en kwetsbaarste stukken gras.
De schade aan het gras valt mee
De schade aan het gras valt mee © Bram Koster/RTV Noord
Hoe lang ze in Glimmen nog kunnen genieten van de winterpret is in handen van de weergoden. ‘Zolang er sneeuw ligt en die sneeuw is door de vorst goed hard en bevroren, kan je er prima overheen’, aldus De Vries.