Auto's onder het zand: heeft Delfzijl een stuifstrand?

Stuivend zand bij het strand in Delfzijl
Stuivend zand bij het strand in Delfzijl © Henk Lameijer
De harde wind van afgelopen weekend ging niet helemaal onopgemerkt voorbij in Delfzijl. De auto's op het Vennenplein zaten volgens PvdA-raadslid Jan Chris Wagenaar onder het zand, net als de grasmat op de pas versterkte dijk.
Volgens Wagenaar lijkt al het zand afkomstig te zijn van het naastgelegen nieuwe strand. 'Het lijkt inmiddels een stuifstrand', zei hij woensdagavond met een tijdens een commissievergadering.

Aanlegfout?

Een grappige woordspeling, maar met een serieuze ondertoon. Aan de kop van het centrum van de havenstad wordt momenteel de laatste hand gelegd aan het strand. Wagenaar vraagt zich af of het een aanlegfout is waardoor er zoveel zand over de dijk kan waaien.
Maar na onderzoek door de gemeente blijkt het niet afkomstig te zijn van het strand, zegt wethouder Jan Menninga (Lokaal Belang Eemsdelta). 'Het komt grotendeels van de bouwplaats van de aannemer, die naast het strand volop bezig is met de wandelboulevard, de wandelpaden en de brug.'

Plakzand

Het zand op het strand is speciaal van soort dat bestand is tegen harde wind. Dit 'plakzand' waait niet zo snel weg. 'Bij de aanleg van de stadskwelder hebben we daar ervaring mee opgedaan', zegt Menninga. 'Toen hadden we wel overlast van stuifzand dat daar vandaan kwam.'
Wagenaar maakt zich zorgen of het gras op de dijk nog wel kan groeien nu daar een laag zand op ligt. 'Het is onderdeel van de structuur dat de dijk bij elkaar houdt', zegt hij. Volgens Menninga lijkt het vrij veel, maar bestaat er geen gevaar dat het gras niet meer zou kunnen groeien.
Het nieuwe strand moet samen met de nieuwe brug en het strandboulevard in juni open gaan.