Marathon van de hangende keukens: 'Dat was de mooiste dag van mijn leven'

De marathon op natuurijs in Appingedam in 2012
De marathon op natuurijs in Appingedam in 2012 © RTV Noord
Negen jaar geleden werd hij voor de eerste keer verreden: de schaatsmarathon van Appingedam. Dat was op zaterdag 11 februari 2012. De jaren er na kwam het er niet van, omdat de winters niet streng genoeg waren.
Het bleef dus bij die ene keer, maar de reacties na afloop in 2012 waren lovend. 'De marathon van de hangende keukens', staat in een van onze berichten uit 2012. Een paar maanden later werd de marathon door de KNSB al opgewaardeerd tot neo-klassieker.
Schaatsen door het centrum van Appingedam in 2012

'Mooiste dag uit mijn leven'

Geestelijk vaders van de schaatsmarathon zijn Hans Meijer en Kees Bijmolt. Ze komen nog ieder jaar op 11 februari bij elkaar om even stil te staan bij die ene wedstrijd. 'Het was de mooiste dag uit mijn leven', aldus Hans Meijer. En hoewel iedereen na afloop laaiend enthousiast was, spraken Bijmolt en Meijer al over de punten die een volgende keer beter zouden kunnen.
Ook dit jaar zitten de twee met koffie en gebak bij elkaar. 'Juist nu, als het zo zeven tot acht graden vriest, sta je d'r even bij stil', zegt Meijer.

'Dit jaar niet'

De twee denken niet dat de marathon dit jaar verreden kan worden. 'Bie 't paviljoen zit nog een wak', zegt Kees Bijmolt. 'En het lijkt erop dat het volgende week gaat dooien.'
De eerste marathon van Appingedam kreeg bij de dames een Groningse winnaar: Foske Tamar van der Wal uit Grijpskerk was de rapste. Bij de heren stonden twee Groningers, Johan Knol uit Midwolde en Ronald Kruijer uit Heiligerlee, op het podium. Ze werden tweede en derde. De wedstrijd werd toen gewonnen door Elwin Hulsink uit Deventer.