Meer gas nodig uit Groningse bodem in laatste gasjaar

De gaswinnings- en gasbehandelingslocatie van de NAM aan de Kanaalweg in Scheemda
De gaswinnings- en gasbehandelingslocatie van de NAM aan de Kanaalweg in Scheemda © ANP
Het komende jaar moet de gaskraan in Groningen 800 miljoen kuub meer gas leveren dan eerder werd gedacht.
Dat schrijft netbeheerder Gasunie Transport Services (GTS) aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).
De instantie had de winning voor komend gasjaar 2021-2022 beraamd op 3,1 miljard kuub gas, maar door de grotere marktvraag is dit bijgesteld naar 3,9 miljard kuub.

Nog geen definitief besluit

In september besluit het ministerie van EZK of de gaswinning het komende jaar inderdaad wordt bijgesteld. De voorgenomen winning is een halvering ten opzichte van het huidige gasjaar, waarin 8,1 miljard kuub gas uit de Groningse bodem wordt gehaald.
Het is volgens GTS nog niet duidelijk of er ook dit jaar meer Gronings gas moet worden gewonnen. De instantie kijkt naar de temperatuurverloop over het hele jaar en beschouwt de huidige winter als 'zacht', met minder koude temperaturen dan normaal het geval is.

In geval van nood

De afbouw van de gaswinning uit het Groningenveld ligt volgens GTS nog steeds op schema. Het is de bedoeling dat halverwege 2022 de gaskraan in Groningen definitief dichtgaat.
Toch moeten een aantal winningslocaties operationeel blijven voor noodgevallen, bijvoorbeeld bij extreem strenge winters. Om de apparatuur gebruiksklaar te houden, wordt een beperkte hoeveelheid gas gewonnen.