Ede Staal was verbaasd over eigen succes: 'Man, ik kreeg n dakgeude vol post'

'Ik dee deur veurkoamer open en ik was vot honderd joar terug in tied. n Potkachel, n kroakstoul der noast en n ol harmonium in houk'. Dat was de kennismaking van Willem Friedrich met de oude boerderij van Ede Staal in Nieuw-Beerta.

Friedrich vertelt dat in de nieuwe aflevering van de podcast Credo. De boerderij is ook de voorfoto van de eerste elpee Mien Toentje van de overleden zanger. Oud-journalist, concertorganisator, schrijver en fotograaf Friedrich had Ede in 1985 uitgenodigd voor een concert in het kerkje van Oudeschans, maar dat ging niet door.

Zuver scheerwol

Als tegenprestatie mocht Friedrich Ede interviewen op de boerderij in Nieuw-Beerta voor een krantenartikel in een huis-aan-huisblad en daarmee werd de Winschoter de enige journalist die de troubadour ooit voor een krant heeft geïnterviewd.

De sfeer bij de Staals thuis staat Friedrich in het geheugen gegrift. Maar ook de uitspraken van Ede. De kop van zijn artikel was bijvoorbeeld een citaat van Ede uit het interview: 'Wat ik dou is nait synthetisch mor zuver scheerwol'.

Het enige kranteninterview met Ede Staal (Foto: Rolf Schreuder/ RTV Noord)

Friedrich vroeg hem om een verklaring van die uitspraak: 'Mien meziek is gewoon zoas t is. Ik zing zoas ik bin'.

Dakgeude vol post

In die tijd was de elpee Mien Toentje net uit en werd meteen een succes. Ede had gehoopt dat er eens duizend van verkocht zouden worden. Het werden er uiteindelijk tienduizenden.

Ede wist niet wat hij meemaakte, vertelt Friedrich. Zo kreeg hij zomaar ineens fanmail. 'Wat, zee Ede. Ik heb n dakgeude vol post kregen'. En dat verbaasde hem in grote mate.

Willem denkt met weemoed terug aan zijn ontmoeting met Ede (Foto: Rolf Schreuder/RTV Noord)

Friedrich denkt met plezier en weemoed terug aan zijn ontmoeting met Ede. 'Het was n geweldig oardege man, veuls te beschaaiden messchain wel....'

Dit en veel meer, emotionele verhalen ook, in aflevering 28 van Credo, het leven van Ede Staal

Waar te beluisteren?

Inmiddels zijn er dus 28 afleveringen van Credo te beluisteren. Tweewekelijks verschijnt een nieuwe editie van Credo.

Beluister hieronder aflevering 28 van Credo:

of via rtvnoord.nl/podcasts en/of via Spotify.

Meer afleveringen?

Wil je meer afleveringen horen? De podcast Credo, het leven van Ede Staal, is hier op de website van RTV Noord te vinden, maar ook rechtstreeks via Spotify, Apple Podcast en Google Podcast te beluisteren. Op die manier kun je waar en wanneer je wilt op jouw moment een of meerdere afleveringen luisteren.

Klik op abonneren als je automatisch op de hoogte wilt blijven van nieuwe afleveringen.

Andere podcasts

Ook geïnteresseerd in andere podcasts van RTV Noord? Volg dan De Koffiecorner, de wekelijkse podcast over de Groningse sportwereld (Spotify, Apple Podcasts, Youtube) of Turbulente Tijden, een documentaireserie over het omstreden windmolenpark N33 (Spotify, Apple Podcast, Google Podcast)

Meer over dit onderwerp:
edestaal kunst_en_cultuur
Deel dit artikel:

Recent nieuws