Onderzoek naar mogelijke explosieven op bodem Gorechtvijver in Stad

Het lijkt een ouderwetse landbouwmachine waar twee mannen achter lopen op het ijs van de vijver aan de Gorechtkade in de stad.

‘Het is een detectieapparaat op wieltjes’, vertelt Henk Dijkema van de gemeente Groningen.

Waterschap Noorderzijlvest en de gemeente hebben besloten de bodem van de vijver te onderzoeken, omdat er vorig jaar in korte tijd drie granaten zijn gevonden door magneetvissers.

Is het een fiets of niet gesprongen explosief?

‘Dit detectieapparaat scant de bodem op metalen voorwerpen’, legt Dijkema uit. ‘Straks kunnen ze op kantoor bekijken of het gaat om bijvoorbeeld een fiets of een niet gesprongen explosief.'

‘Tijdens het baggeren is niks gevonden’

Marc Bethlehem van waterschap Noorderzijlvest: ‘In 2006 is hier gebaggerd en toen is er niks gevonden. We waren dus wel verrast door de handgranaten die in juni vorig jaar zijn gevonden. Mogelijk zaten de granaten vast in de bodem en zijn ze losgetrokken met een magneet’. ‘Ja, dat magneetvissen is eigenlijk verboden, maar mensen doen het toch’, zegt Dijkema.

Het detectieapparaat scant metalen voorwerpen (Foto: Elwin Baas/RTV Noord)

Wordt elke gevonden granaat opgeruimd?

Een gespecialiseerd bedrijf onderzoekt nu de bodem van de vijver op verzoek van de gemeente en het waterschap. Het ijs is geen probleem: dat weerkaatst het signaal niet.

Het detectieapparaat werkt met magnetische velden. Dijkema: ‘We vinden liever niks, maar als er granaten in de bagger liggen, willen we die opruimen. Liggen ze dieper, dan zijn er minder risico’s, ook met magneetvissen.'

Lees ook:
- Gorechtkade nog geen magneet voor vissers op bommen en granaten
- Magneetvissers vangen opnieuw explosief in Gorechtvijver
- Jonge Leekster vist explosief uit water naast Gorechtkade

Meer over dit onderwerp:
WATERSCHAP groningen-stad
Deel dit artikel:

Recent nieuws