Nieuwe corona-uitbraak in UMCG: zeker twintig besmettingen

Het UMCG kampt opnieuw met een uitbraak van het coronavirus. Deze keer betreft het de afdeling C2, waar hart- en longpatiënten worden verpleegd. Het gaat om tenminste elf patiënten en negen medewerkers.

Een aantal besmette patiënten blijkt inmiddels naar andere afdelingen verplaatst. In één geval gaat het om een patiënt die naar het Martiniziekenhuis is overgebracht, aldus UMCG-woordvoerder Janneke Kruse.

'In deze gevallen zijn extra maatregelen genomen. Andere patiënten die in contact zijn geweest met de besmette patiënten worden inmiddels ook apart verpleegd, hoewel dat onder iets minder strenge maatregelen gebeurt.'

In strikte isolatie verpleegd

De uitbraak moet op 8 of 9 februari zijn begonnen, zegt Kruse. 'We zijn bezig met een uitgebreid bron- en contactonderzoek. De besmette patiënten worden in zeer strikte isolatie-plus verpleegd. Dat gebeurt zowel op de afdelingen waar de uitbraak is begonnen, als op de afdelingen waar ze naartoe zijn verplaatst.'

Het is pijnlijk en jammer dat dit nu toch gebeurt
Janneke Kruse - UMCG-woordvoerder

Kruse beklemtoont dat het UMCG er alles aan doet om geen besmettingen te hebben, 'onder medewerkers noch onder patiënten. Daarom is het pijnlijk en jammer dat dit nu toch gebeurt.'

Kans dat aantal besmettingen oploopt

Het UMCG houdt er rekening mee dat het aantal besmettingen oploopt. 'We hopen van niet, maar er bestaat natuurlijk wel een kans dat er nog meer besmettingen gevonden gaan worden', zegt Kruse, die over de gesteldheid van de besmette patiënten niks kan zeggen.

Door middel van 'sequenzen' wordt onderzocht om welke variant van het coronavirus het gaat. Het ziekenhuis verwacht in de loop van de woensdag hierover meer duidelijkheid.

Nog niet gevaccineerd

Overigens zijn de besmet geraakte UMCG medewerkers nog niet gevaccineerd. Dat geldt overigens voor de meeste ziekenhuismedewerkers. Tot nu toe zijn vooral eerste hulp- en ic-medewerkers gevaccineerd. De meeste andere zorgmedewerkers, zoals deze medewerkers van C2, staan in het rijksvaccinatie programma pas (veel) later op het programma.

Eerdere uitbraak

Eind december kreeg het UMCG ook al te maken met een corona-uitbraak onder medewerkers van een verpleegafdeling voor COVID 19-patiënten. Het ging toen om artsen, verpleegkundigen en facilitair personeel. De verpleegafdeling kon op maximale kracht blijven functioneren door het inzetten van medewerkers van andere afdelingen.

Lees ook:
- Twintig medewerkers Covid-afdeling UMCG besmet, maar situatie lijkt onder controle
- Covid-19-golf treft personeel corona-afdeling UMCG
- Alles over corona in onze provincie

Meer over dit onderwerp:
coronavirus zorg umcg groningen-stad
Deel dit artikel:

Recent nieuws