'Omgedraaide toren' moet vleermuizen in Krewerd verleiden

Het winnende ontwerp
Het winnende ontwerp © Vector-i en Jan Doevendans
Is het een sluis, of misschien het begin van een brug? Nee, het is het winnende ontwerp voor een zogeheten faunatoren in Krewerd. Daarin kunnen vleermuizen, zwaluwen of andere beschermde dieren terecht als de versterking in het dorp begint.
Ruim zestig van de in totaal tachtig bewoners kozen voor dit ontwerp, dat gemaakt is door het Groningse architectenbureau Vector-i en ecoloog Jan Doevendans.

'Leefde enorm'

Alle 43 huizen in het dorp moeten worden versterkt vanwege de aardbevingen. Als muren en daken aangepakt worden, verliezen sommige beschermde dieren hun schuilplek. Daarom komt er mogelijk een faunatoren aan de rand van het dorp.
In dorpshuis Kredo konden bewoners vorige week alle acht ontwerpen zien. Ruim driekwart heeft hun stem uitgebracht op de 'omgedraaide toren'. Volgens architect en dorpsbouwmeester Fons Verheijen leefde de prijsvraag enorm in het dorp: 'Helaas konden we vanwege het coronavirus niet in een gezamenlijke bijeenkomst de knoop doorhakken, maar het hield bewoners echt bezig.'
Het ondergrondse deel lijkt op een omgedraaide trapgevel
Het ondergrondse deel lijkt op een omgedraaide trapgevel © Vector-i en Jan Doevendans

Nepalese methode

Aan de buitenkant lijkt het ontwerp op een gedeelte van een sluis. Aan de binnenkant is een holle ruimte dat de vorm heeft van een omgekeerde trapgevel. Door smalle openingen aan de buitenkant kunnen de dieren naar binnen. 'Het wordt volgens oude Nepalese methode gebouwd, waarbij stenen en houten balken worden gestapeld tot een aardbevingsbestendig geheel', schrijven de ontwerpers.
De winnaars hebben duizend euro gekregen. Ze worden betrokken bij het ontwerp als uit onderzoek blijkt dat er daadwerkelijk een 'vleermuizenhotel' moet komen. Verheijen wil er - als het kan - een blijvend monument van maken, dat ook het verhaal moet vertellen van de gevolgen van de Groningse gaswinning.