Martini: 'Geen aanwijzingen voor verspreiding van coronavirus vanuit UMCG'

Het Martini Ziekenhuis in de stad Groningen
Het Martini Ziekenhuis in de stad Groningen © ANP
Eén van de patiënten die afgelopen week in het UMCG besmet is geraakt met het coronavirus, werd vervolgens in het Martini Ziekenhuis opgenomen op de afdeling cardiologie. 'Die patiënt wordt momenteel in isolatie verpleegd', zegt een woordvoerder.
De woordvoerder van het Martini Ziekenhuis noemt het 'aannemelijk' dat de patiënt besmet raakte met het virus tijdens de clusteruitbraak van het coronavirus in het UMCG.

Voor een behandeling naar het UMCG

De patiënt van het Martini ging vorige week voor een behandeling naar het UMCG. Afgelopen vrijdag kwam de patiënt terug in het Martini Ziekenhuis. Dit weekend bleek dat de patiënt positief testte op corona.
'We zijn direct gestart met bron- en contactonderzoek', aldus de woordvoerder. 'Alle betrokkenen zijn geïnformeerd en we hanteren alle mogelijke voorzorgsmaatregelen.'

Strikte veiligheidsvoorschriften

Hoewel het Martini Ziekenhuis ervanuit gaat dat de patiënt met een coronabesmetting terugkwam uit het UMCG zijn er op dit moment geen zorgen over de gevolgen voor het Martini.
'Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat er verdere verspreiding van het coronavirus heeft plaats gevonden binnen ons ziekenhuis.'
Het Martini Ziekenhuis zegt volgens 'strikte veiligheidsvoorschriften' te werken' om besmetting en verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Uitbraak in UMCG

Maandag werd bekend dat in het UMCG tenminste elf patiënten en negen medewerkers van een afdeling voor hart- en longpatiënten zijn besmet. Verschillende patiënten waren al overgeplaatst naar andere afdelingen toen de uitbraak aan het licht kwam; één patiënt was naar het Martini overgeplaatst.
Hoe deze uitbraak is ontstaan weet het UMCG niet. Het ziekenhuis is bezig met een uitgebreid bron-en contactonderzoek.