Kijkcijfers

Oké, het was een beetje flauw. In de kop boven mijn vorige weblog suggereerde ik dat het verhaaltje zou gaan over een nieuwe speler voor FC Groningen, over Ron Jans en over een droge sloot.
Bedoeling was om aan te tonen dat bepaalde onderwerpen gegarandeerd de aandacht trekken, en dat dit drastische gevolgen heeft gehad voor de onderwerpkeuze van media.

Vroeger wisten we nauwelijks of u waardeerde wat wij deden. We maakten keuzes, gebaseerd op eigen afwegingen. En we moesten maar gissen wat u leuk vond, en wat niet. Als ik heel eerlijk ben, stonden we daar zelfs nauwelijks bij stil. U keek en luisterde toch wel. Massaal zelfs. RTV Noord was zo lang de best beluisterde/bekeken regionale omroep van Nederland dat we geeneens meer de moeite namen een persbericht te sturen. Het risico ligt dan op de loer dat je inkakt, maar volgens mij is dat niet gebeurd. Wel was er weinig drang om dingen te vernieuwen, te veranderen.
Sindsdien, lieve cursisten, zijn er twee belangrijke dingen gebeurd. Ten eerste zijn onze kijk- en luistercijfers gedaald. Daar zijn we niet uniek in, alle stations hebben door toenemende concurrentie kijkers en luisteraars verloren. Maar toch.
In de tweede plaats kregen we door kijk- en lijstercijfers en uitgebreide onderzoeken (geloof me, we hebben u echt binnenste buiten gedraaid en weer terug) een beter beeld van wat u leuk vond. Door internet kunnen we zelfs zien welk bericht het meest populair was in een uitzending.
Met die wetenschap moet het toch lukken om uitzendingen te maken die een zeer breed publiek bereiken. Zou je denken. Maar daar begint nou juist de ellende. Want uit het bovenstaande lijkt maar één conclusie mogelijk: Des te meer wij van u weten, des te minder slagen we er in om u te bereiken.
De volgende keer, cursisten, gaan we verder. Ik nader het einde van het A-viertje en als ik het langer maak, haakt u af. Dat weten we dan wel weer zeker.
P.S: de internet-statistieken over mijn vorige logje zijn binnen. Het was, op het nieuws na, het best gelezen verhaaltje van de week (bijna 4000 lezers). De log van Edwin Pasveer over de vagina-tentoonstelling, getiteld “Mooi Kut”, zat daar vlak achter. De grap mag u zelf maken.