Corona-uitbraak UMCG gaat waarschijnlijk om de Britse variant

Het UMCG in Groningen
Het UMCG in Groningen © Jos Schuurman/ FPS
Het staat vrijwel vast dat bij de nieuwe uitbraak van het corona-virus in het UMCG sprake is van de 'Britse variant'. Dat blijkt uit voorlopig onderzoek. Dat is een extra tegenvaller voor het ziekenhuis, omdat deze variant besmettelijker is dan de 'klassieke' coronavariant.
Inmiddels is het aantal besmette patiënten gestegen van elf naar dertien. Maandag werd bekend dat ook negen medewerkers positief zijn getest. De virusuitbraak vond plaats op afdeling C2, waar voornamelijk hart- en longpatiënten worden verpleegd.
Of in het inderdaad om de Britse variant gaat, moet blijken uit genetisch onderzoek (het zogeheten 'sequencen'). Woensdag wordt de uitslag daarvan verwacht. 'Maar de pcr-tests wijzen daar wel op', zegt UMCG-woordvoerder Janneke Kruse.

Hygiënemaatregelen aangescherpt

De bron van de uitbraak is waarschijnlijk een medewerker, maar ook dat staat nog niet honderd procent vast, zegt Kruse: 'Het bron- contactonderzoek loopt nog'.
Vóór de uitbraak waren op de c2-afdeling de standaardvoorschriften van kracht, zoals het dragen van een mondkapje, het desinfecteren van de handen en - waar mogelijk - het houden van voldoende afstand. Maar inmiddels gelden op deze afdeling dezelfde strenge hygiënevoorschriften als op de verpleegafdelingen voor Covid-19 patiënten in het UMCG. Dat betekent onder andere dat personeel altijd in een beschermend pak rondloopt.

Operaties uitgesteld

Als gevolg van de uitbraak zijn tien tot vijftien geplande operaties uitgesteld. De bedoeling is dat deze de komende tijd worden ingehaald. De volgorde wordt vastgesteld op basis van urgentie. Spoedoperaties gaan wel gewoon door, benadrukt Kruse. Het ziekenhuis hoopt dat patiëntopnames die voor donderdag en vrijdag gepland staan, ook kunnen doorgaan.
De kans bestaat dat het aantal besmettingen als gevolg van de uitbraak in het UMCG de komende tijd verder toeneemt. Bij meerdere patiënten werd de besmetting pas vastgesteld nadat zij naar een andere afdeling binnen het UMCG of naar elders waren overgeplaatst. Andere patiënten, met wie zij contact hebben gehad, worden uit voorzorg ook apart verpleegd.