Hellumer krijgt jaar cel en moet 1,9 miljoen betalen vanwege hennepteelt

Ter illustratie, hennep in een loods
Ter illustratie, hennep in een loods © Jos Schuurman/FPS
Een 52-jarige man uit Hellum moet voor het kweken van hennep een jaar de cel in. De man verdiende bijna 1,9 miljoen euro met zijn praktijken. Dit bedrag moet hij betalen aan de Staat.
In zijn loods in Sappemeer werd tussen 2015 en 2017 hennep gekweekt. De agenten stuitten op bijna 7500 hennepstekken en 129 moederplanten.
De kwekerij werd ontdekt na tips. Pottenkijkers werden weggestuurd. Een agent nam poolshoogte en zag geblindeerde ramen en condens op een rolluik. Er werd besloten tot een doorzoeking van de loods. Vijf ruimtes waren ingericht tot hennepkwekerijen.

Hogere geldboete

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. Daarnaast een terugbetaling van 840.000 euro aan illegaal verdiend geld. Te laag, vond de rechter, want 'daarvoor zijn de feiten te ernstig en was de periode te lang'. De ondernemer zou 14 maanden cel opgelegd hebben gekregen, maar kreeg twee maanden korting vanwege het tijdsverloop.
De rechter ging ook niet mee in de berekening van het OM wat betreft het terugbetalen van het hennepgeld. De berekeningen die in het politieonderzoek naar voren kwamen, waren aannemelijker, vond de rechter. De ondernemer vond dat hem niets te verwijten viel. Dat zag de rechter toch anders. De man huurde de loods voor opslag. Maar hij stelde nooit vragen over de extreem hoge elektriciteitsrekening.

Nog twee gestraften

Een 53-jarige man uit Bedum kreeg voor zijn aandeel een celstraf van acht maanden opgelegd, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Tegen hem was ook een werkstraf van 240 uur geëist. Hij moet ruim 94.000 euro aan de staat terugbetalen. Een 51-jarige Stadjer moet een taakstraf van vijftig uur verrichten.