Rijdend 'Spraaklab' gaat dialecten en articulatie onderzoeken

De letterenfaculteit van de Rijksuniversiteit Groningen gaat voor taalkundig onderzoek een mobiel laboratorium inzetten om gegevens bij mensen thuis of bij publieksevenementen te verzamelen. Dit Spraaklab rijdt onder meer in onze provincie, maar ook elders in Noord en Oost-Nederland.

De universiteit wil het Spraaklab onder meer inzetten bij onderzoek naar de verandering en variatie van het Nedersaksisch en Fries. Daarnaast kan in de bus de articulatie van bijvoorbeeld mensen met de ziekte van Parkinson worden onderzocht.

Geavanceerde apparatuur

Het rijdende laboratorium heeft een werkruimte en een afgescheiden, geluidsgedempte ruimte waarin geavanceerde apparatuur staat. Onderzoekers kunnen in de bus onder meer spraakopnames maken, oogbewegingen en hersenactiviteit registreren en tong- en lipbewegingen tijdens het praten meten.

Doordat het laboratorium ergens op locatie kan komen, kunnen onderzoekers ook kwetsbare en minder mobiele groepen onderzoeken. Volgens de universiteit is de bus bovendien een mooi visitekaartje dat de zichtbaarheid van de Faculteit der Letteren verhoogt.

Bekijk hieronder een video van de Rijksuniversiteit Groningen over het Spraaklab:

Meer over dit onderwerp:
openbaarvervoer onderwijs RUG studenten
Deel dit artikel:

Recent nieuws