'Bied geen valse hoop op snelle heropening van de terrassen'

Politieke partijen in de gemeenteraad van Groningen zouden ondernemers en jongeren geen valse hoop moeten bieden over de heropening van terrassen. Dat zegt SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk, die daarin gelijk krijgt van burgemeester Koen Schuiling.

'De woorden van de heer Dijk zijn heel realistisch', zegt Schuiling. 'Het aantal coronabesmettingen stijgt de afgelopen week weer, dat baart ons veel zorgen.'

Partijen pleiten voor experimenten in Stad

PvdA, D66, VVD, de Stadspartij en Student&Stad pleiten er juist voor om terrassen in de vorm van een experiment geleidelijk open te doen. De gemeente moet wat die partijen betreft 'ruimte bepleiten bij de Rijksoverheid om experimenten met openstellingen te mogen doen'.

'De samenleving maar ook de ondernemers snakken naar perspectief op meer vrijheid', zegt D66-fractievoorzitter Tom Rustebiel. 'Er is steeds meer kennis over het virus en hoe daarmee om te gaan. In de buitenruimte lijkt de besmettingskans kleiner.'

De vijf partijen bepleiten na te denken over het toestaan van uitstallingen voor winkels en horeca, of kleinschalige cultuur- of sportmanifestaties. 'Het zou mooi zijn als het college die ruimte kan krijgen van de Rijksoverheid’, vindt Ietje Jacobs (VVD).

Utrecht

In Utrecht pleit burgemeester Dijksma voor het houden van zo'n experiment, en kreeg daarvoor volgens RTV Utrecht groen licht. De Groningse burgemeester is terughoudender, onder andere omdat voor zo'n experimenten sneltesten nodig lijken te zijn.

'De wens om die te gebruiken om veilig toegang te krijgen tot evenementen is veelgehoord. Maar de sneltesten die er zijn, zijn niet altijd betrouwbaar. Versoepelingen brengen risico met zich mee, dat kunnen we ons niet veroorloven', zegt de burgemeester.

Perspectief, geen valse hoop

SP'er Dijk kan zich daarin vinden. 'Dat mensen perspectief nodig hebben staat als een paal boven water en dat mensen het zwaar hebben is een gegeven', zegt hij.

'De gemeente moet zich er vooral op richten om de uiteindelijke heropening van de horeca en andere voorzieningen voor te bereiden. De huidige oproep voor een experiment biedt vooral valse hoop: dat kan het vertrouwen in politiek en overheid in geheel ernstig schaden', besluit Dijk.

Lees ook:
- Winkeliers binnenstad willen experiment met voorzichtige heropening: 'Het kan'
- Het laatste nieuws in ons coronablog

Meer over dit onderwerp:
groningen-stad coronavirus zorg
Deel dit artikel:

Recent nieuws