'Voorbeeldwijk' Stadshavens sneller gebouwd dankzij miljoenensteun Rijk

Voor de bouw van 2.200 woningen in nieuwbouwwijk Stadshavens krijgt de gemeente Groningen ruim 18 miljoen euro steun van het Rijk. Dat maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag bekend.
Het geld komt uit een pot van één miljard euro, die het ministerie in 2019 beschikbaar had gesteld. Met die zogeheten 'woningbouwimpuls' stimuleert het kabinet de bouw van betaalbare woningen voor starters en mensen met een laag en middeninkomen.

Autoluwe wijk als voorbeeld

De nieuwe wijk Stadshavens wordt gebouwd tussen het Eemskanaal en Damsterdiep. De wijk moet, als het aan de gemeente ligt, 'de nieuwe standaard voor de stad worden'. 'Het wordt een autoluwe, misschien bijna wel een autovrije woonwijk. Je zal geen geparkeerde auto's op straat aantreffen. Die zullen onder de grond staan', zei wethouder Roeland van der Schaaf daar eerder over.
Volgens de plannen bestaat 15 procent van het woningaanbod uit sociale huurwoningen. Verder komt een kwart van de huizen op de markt als 'betaalbare koopwoning' en valt 20 procent van de huizen in de categorie 'middenhuur'. Naast woningen is er ook plek voor bedrijven.
Ontwerp van een park in nieuwbouwwijk Stadshavens
Ontwerp van een park in nieuwbouwwijk Stadshavens © Gemeente Groningen

'Druk op woningmarkt verlichten'

Met de toegezegde miljoenen is Van der Schaaf uiteraard dolblij. ‘Fantastisch, dit helpt ons echt om de woningbouwplannen, die heel hard nodig zijn, te realiseren. De bouw van deze wijk is heel belangrijk om de druk op de woningmarkt te verlichten.’
Zonder steun van het Rijk zou de bouw van de wijk de gemeente meer geld kosten en bovendien langer duren, zegt Van der Schaaf. In plaats van de beoogde tien jaar, kan het werk nu in zeven jaar klaar zijn. 'En misschien nog wel sneller', zegt de wethouder.

Nog geen definitief akkoord met grondbezitters

Het overheidsgeld besteedt de gemeente aan de bouw van huizen, het aanleggen van infrastructuur en groen en het saneren van dit voormalig bedrijventerrein. Ook moeten delen van het terrein nog overgenomen worden van de huidige eigenaren, zegt Van der Schaaf. 'Daarover moeten we nog een definitief akkoord sluiten met marktpartijen. Door deze bijdrage is dat makkelijker te betalen.’
Het Damsterdiep wordt door de nieuwe wijk een laan met bomen
Het Damsterdiep wordt door de nieuwe wijk een laan met bomen © Gemeente Groningen

Ook aanvraag voor nieuwe wijk Suikerzijde

Volgens Van der Schaaf viel het Groningse plan in de smaak bij het Rijk. ‘Ze waardeerden het omdat we goede woningen voor diverse groepen gaan bouwen, met aandacht voor de openbare ruimte. Veel groen, autoluw en gebouwd in de bestaande stad. We offeren geen kostbaar groen op.’
De wethouder had het Rijk ook om steun gevraagd voor nieuwbouwwijk Suikerzijde, op het voormalige Suikerunieterrein in Stad. Die aanvraag gaat mee in de volgende ronde van de regeling.
De bouw van Stadshavens begint in 2023.