RUG: meer mensen zijn lid van politieke partij

De politieke partijen in ons land zagen het ledenaantal opnieuw toenemen
De politieke partijen in ons land zagen het ledenaantal opnieuw toenemen © Remko de Waal/ANP Foto
Het afgelopen jaar is het aantal leden van politieke partijen met 1,3 procent gegroeid. Begin dit jaar hadden zij 321.061 leden, een groei van 4.228 vergeleken met een jaar eerder.
Dat blijkt uit gegevens die zijn verzameld door Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) van de Rijksuniversiteit Groningen.

D66 grootste groeier

D66 en GroenLinks waren de uitblinkers met een stijging van 8,7 respectievelijk 7,4 procent.
Bij de VVD was de stijging 4,7 procent en bij de Partij voor de Dieren 4,5 procent.

50PLUS grootste daler

Het CDA zag het ledenaantal juist afnemen, met 4,6 procent. Het DNPP merkt daarbij op dat het ledental van de partij al 'sinds de jaren tachtig vrijwel onafgebroken' daalt.
Ook 50PLUS en DENK verliezen leden, respectievelijk 26,6 procent en 6,3 procent. Voor beide partijen stond het afgelopen jaar in het teken van interne conflicten.

Vraagtekens bij cijfers Forum

Forum voor Democratie kende dit jaar ook hoogoplopende ruzies, die resulteerden in een breuk in de partij. Toch blijft FVD de grootste ledenpartij. Het ledenbestand van de jonge partij nam met 3,7 procent toe, hoewel het documentatiecentrum behoorlijk wat vraagtekens zet bij de ledenregistratie van Forum. Het ledenaantal zou boven de 45.000 uitkomen, nog meer dan tijdens het referendum over de positie van partijleider Thierry Baudet begin december.
Baudet kreeg overweldigende steun, maar zo'n 9.000 FVD'ers stemden toch tegen zijn partijleiderschap. De RUG en het documentatiecentrum gaan ervan uit dat een deel van deze leden is weggelopen. Dat aantal zou dan 'voor de jaarwisseling moeten zijn gecompenseerd door een minstens even grote instroom', maar daarover wilde FVD geen informatie geven.

Geen transparantie

FVD zei ook niets over de in- en uitstroom op jaarbasis, 'zoals alle andere partijen wel hebben gedaan', aldus het DCPP. Volgens het centrum was transparantie des te belangrijker omdat de commissie die toezicht houdt op de financiering van politieke partijen ook 'al drie jaar achtereen niet kan steunen op de jaarverantwoording van Forum van Democratie en zijn neveninstellingen'.