Vervuiling en golfslag belemmeren herstel zeegras in Waddenzee

Zeegras in de Waddenzee
Zeegras in de Waddenzee © Flickr/Creative Commons.
Watervervuiling door onder meer cadmium en ammoniak belemmert de groei van zeegras in de Waddenzee. Het in de waddenbodem wortelende zeegras is bovendien gevoelig voor sterke stromingen en golven.
Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en Wageningen Marine Research (WMR).
Zeegrassen kwamen tot negentig jaar geleden veel voor in de Waddenzee. De planten dienen onder meer als kraamkamer voor jonge vissen en als voer voor plantenetende vogels. Rijkswaterstaat probeert zeegras daarom terug te brengen in de Waddenzee.

Goede kwaliteit water en slib van belang

Het vrijdag gepubliceerde onderzoek toont aan dat watervervulling de groei van zeegras kan beperken. Het gras gedijt beter bij een goede kwaliteit van het water en afzetting, zoals slib en zand.
Verder is de waterbeweging als gevolg van getijstromen en golven waarschijnlijk zeer bepalend voor waar zeegras in de Waddenzee kan voorkomen, schrijven de onderzoekers.
De onderzoekers verwachten dat veranderingen in waterbeweging als gevolg van klimaatverandering zullen doorwerken op de mogelijkheden voor zeegrasherstel.
Zeegras groeit op het wad
Zeegras groeit op het wad © ANP

Geen invloed van Gronings kwelderbeheer

Verder is onderzocht of het beheer van kwelders langs de Groningse kust een positieve invloed heeft op het zeegrasherstel. Hier remmen rijshouten dammen namelijk de golven.
'Desondanks zijn er geen aanwijzingen gevonden dat het huidige damonderhoud in de kwelderwerken invloed hebben op de lokale ontwikkelingen van het zeegras', concluderen de onderzoekers.
Ze denken dat aanvoer van zaden en plantendelen uit het grootste zeegrasveld van de Nederlandse Waddenzee, net ten oosten van de kwelderwerken, een belangrijkere rol speelt.

Adviezen

De onderzoekers adviseren Rijkswaterstaat zeegrasvelden vooral tijdens de meest kwetsbare levensfase zo goed mogelijk te beschermen tegen weersinvloeden.
Een interactieve kaart kan helpen bij het beheer van zeegrasvelden in de verschillende seizoenen. Verder moeten menselijke activiteiten in de bodem en concentraties giftige stoffen zoveel mogelijk teruggedrongen worden.