Grote brand in centrum Veendam onder controle (update)

De brand in het centrum van Veendam is geblust. Dankzij de inzet van de brandweer is voorkomen dat het vuur over sloeg naar andere panden. 'Het was even spannend, want bij aankomst was er sprake van een enorm inferno', aldus officier van dienst Hielko Sijsling.
De brand ontstond in een woning van boven een café, die volgens de brandweer niet in gebruik is. Een deel van het pand zal worden gesloopt om instortingsgevaar te voorkomen. 'De gevel is instabiel en uit voorzorg halen we de gevel naar beneden', zegt Sijsling.
De brandweer schaalde na de eerste melding, die rond 02.30 uur binnenkwam, snel op tot grote brand en kwam met vier blusvoertuigen en een hoogwerker ter plaatse in de Veendammer Kerkstraat, waar de brand woedde. Volgens een woordvoerder van de brandweer waren er geen personen in het pand aanwezig op het moment dat de brand uitbrak.
De brandweer ontruimde ook twee naastliggende panden uit voorzorg, omdat de kans bestond dat het vuur anders zou overslaan, vertelde de woordvoerder. De rookwolken en oranje gloed die van het vuur af komt, was al van een afstand te zien.
De brandweer zet alle zeilen bij om de brand in het café onder controle te krijgen
De brandweer zet alle zeilen bij om de brand in het café onder controle te krijgen © ProNews

Geen NL-Alert

Vanwege de rookontwikkeling wordt inwoners van (het centrum van) Veendam geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden. Reden om er een NL-Alert uit te doen was er desondanks niet. 'Zoals de vlammen zich nu ontwikkelen, is de rookontwikkeling nog te overzien. Als de situatie verslechtert, volgt mogelijk alsnog een NL-Alert', liet de woordvoerder rond 03.30 uur weten.
Rond 04.00 uur liet de brandweer weten dat het vuur onder controle was en dat het was gelukt om de naastgelegen panden te beschermen tegen de vlammen.
Hoe de brand is ontstaan, is niet bekend.
Update: Dit bericht is aangevuld met het nieuws dat de brand geblust is.