Patiënt overleden, ruim 50 besmettingen na corona-uitbraak in het UMCG

Het UMCG in Groningen
Het UMCG in Groningen © Jos Schuurman/ FPS
De uitbraak van het coronavirus in het UMCG heeft het leven van een patiënt geëist. Het aantal besmettingen onder patiënten en medewerkers is intussen gestegen tot boven de vijftig.
'Het is afschuwelijk en verdrietig dat dit gebeurt', zegt UMCG-woordvoerder Janneke Kruse. 'We hopen uiteraard dat het hierbij blijft.'

Honderden medewerkers extra getest

De patiënt werd besmet op C2, een afdeling voor thoraxchirurgie waar vooral hart- en longpatiënten worden verpleegd. De virusuitbraak werd daar een week geleden vastgesteld. Intussen blijken 24 patiënten en 28 medewerkers besmet. Een extra complicatie is dat het gaat om de Britse variant van het coronavirus. Deze mutatie is besmettelijker dan de 'klassieke' variant.
Om de uitbraak onder controle te krijgen, worden honderden medewerkers extra getest. Bron- en contactonderzoek moet duidelijk maken hoe het virus de afdeling is binnengedrongen.

Logistieke problemen

De besmette afdeling is de afgelopen week grondig schoongemaakt. Spoedoperaties konden doorgaan, maar geplande operaties werden uitgesteld of verplaatst. Inmiddels komt de planbare zorg weer op gang.
Dat het aantal besmette medewerkers nog steeds oploopt, zorgt ook voor logistieke problemen, zegt Kruse: 'Elke keer als een medewerker positief wordt getest, moeten de roosters weer worden aangepast. Dat is een heel gepuzzel. We doen allemaal een stapje harder, maar daar zit een grens aan'.