'Door meer zaken te openen, zullen besmettingen afnemen'

Het voorzichtig openen van horecazaken en winkels kan juist zorgen voor een afname van het aantal besmettingen. Dat betoogt voorzitter Sieger Dijkstra van VNO-NCW Noord.

De werkgeversorganisatie heeft in samenwerking met Defensie een plan opgesteld om de huidige coronamaatregelen voor bedrijven te versoepelen.

Knokken voor perspectief

Het is werkgevers een doorn in het oog dat minister Hugo de Jonge voor verschillende sectoren, zoals de horeca, nog geen perspectief biedt.

'Daar zijn dit weekend wel wat woorden over gevallen', zegt Dijkstra, die het er met zijn organisatie niet bij laat zitten. 'Vandaag zit een aantal mensen in Den Haag om tafel om op korte termijn toch openingen mogelijk te maken. Daar knokken we voor en dat moet kunnen.'

Versoepelingen maken het aantrekkelijker om je te laten testen
Sieger Dijkstra - VNO-NCW Noord

Door 'heel massief te testen' denken de werkgevers dat in een aantal stappen meer versoepelingen mogelijk zijn. Op die manier kan het aantal besmettingen juist afnemen, verwacht Dijkstra. Hoe dat zit?

'Als je allerlei gelegenheden gecontroleerd opent, waarbij bezoekers alleen naar binnen kunnen met een vaccinatiebewijs, maak je het aantrekkelijk om je te laten testen. Dat testen gebeurt nu nog te weinig. We denken aan 400.000 tests per dag, zodat je er meer besmette mensen uit haalt.'

In maart grote stappen zetten

Als het aan VNO-NCW Noord ligt, volgen op 3 maart de eerste voorzichtige versoepelingen. Halverwege maart kunnen dan grotere stappen gezet worden.

'Samen met Tom Middendorp van Defensie werken we aan het enorm opschalen van de testcapaciteit. Die moet in de tweede helft van maart operationeel zijn. KPMG gaat het grootschalig testen voor ons doorrekenen.'

Ik kan me voorstellen dat ondernemers het niet meer volhouden
Sieger Dijkstra - VNO-NCW Noord

'Iedereen smacht naar perspectief'

Dijkstra verwacht dat de oproep tot versoepelingen in Den Haag opgepakt wordt. 'En anders moeten we onze tanden laten zien', vindt Dijkstra.

'De uitspraak van De Jonge dat er voorlopig geen versoepelingen mogelijk zijn, was voor alle ondernemers een klap in het gezicht. Iedereen smacht naar perspectief. Ik kan me voorstellen dat ondernemers het niet meer volhouden.'

Lees ook:
- Zorg over wanhoop en geestelijke nood bij ondernemers
- Extra steun ondernemers: 'Wij zijn al compleet uitgewoond'
- Het laatste coronanieuws in ons liveblog

Meer over dit onderwerp:
Ondernemers coronavirus zorg
Deel dit artikel:

Recent nieuws