Healthy Ageing Tour gaat in verkorte vorm door, zonder publiek (update)

De Noord-Nederlandse Healthy Ageing Tour gaat ondanks de coronacrisis door. De internationale etappekoers voor vrouwen wordt van 10 tot en met 12 maart gehouden. Dat is één dag korter dan gepland.

De etappes vinden op afgesloten omlopen plaats, waar geen publiek wordt toegelaten.

Alleen topsporters aan de start

De Healthy Ageing Tour heeft een uitzonderingspositie omdat de koers het predicaat topsportwedstrijd mag dragen. Het deelnemersveld bestaat uitsluitend uit UCI World Teams, UCI Continental Teams en twee nationale selecties.

'Het deelnemersveld bestaat alleen uit rensters die er hun brood mee verdienen. We hebben ongeveer dertig renners aan de start die naar de Spelen gaan', zegt organisator Thijs Rondhuis.

Voordat ploegen überhaupt deze kant op komen, moeten ze een negatieve PCR-test overleggen
Thijs Rondhuis - Organisator Healthy Ageing Tour

Koers over afgesloten routes

De eerste etappe is op het TT Circuit in Assen. Op de tweede dag is er een individuele tijdrit over het grondgebied van de Marnerwaard kazerne bij Lauwersoog. De slotrit vindt plaats op een parcours op en rond de VAM-berg. Stuk voor stuk parcoursen die goed af te sluiten zijn, zegt Rondhuis.

'Het TT Circuit is al een afgesloten omgeving, daar kun je sowieso niet bij komen. De tijdrit in het Lauwersmeergebied rijden we over de Kustweg; een afgesloten terrein van de kazerne. En de ronde over de VAM-berg is een iets kleinere variant van het NK-parcours. Daar hebben we dus ervaring mee.'

En er speelt nog iets mee, denkt Rondhuis: 'We zitten nu al zo lang in deze periode, dat het bij de mensen tussen de oren zit. Dat het ook geen aantrekkingskracht zal hebben.'

Allemaal in de bubbel

Dan is er nog een rondtrekkende karavaan die bij een wielerkoers hoort. Naast renners heeft elke ploeg verzorgers, ploegleiders en mechaniekers mee. Die hele entourage gaat in een bubbel, om de koers coronavrij te houden. Vooraf worden alle teams getest, zegt Rondhuis.

'Voordat ze überhaupt deze kant op komen, moeten ze een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud overleggen. We verblijven met de bubbel op een vakantiepark, waar elk team twee huizen heeft. Daar regelen ze zelf ontbijt en warm eten. Dan heb je dus geen samenkomsten in eetzalen. Ook daaromheen beperken we de zaak; de organisatie en jury gaan ook in de bubbel.'

Wie geen plek in de bubbel wil, maar de koers wel wil volgen moet zich dagelijks laten testen.

Deelnemende rensters zijn enthousiast

Volgens Rondhuis is er in het vrouwenpeloton positief gereageerd op het doorgaan van de etappekoers. 'Volgens mij is iedereen blij, opgelucht en enthousiast. We steken met elkaar onze nek uit en straks draagt iedereen bij aan het succes van de wedstrijd.'

De toestemming om de wedstrijd door te laten gaan is wel onder voorbehoud van de ontwikkeling van de verschillende varianten van het coronavirus.

Het bericht is aangevuld met een reactie van organisator Thijs Rondhuis.

Lees ook:
- NK Wielrennen voor jeugd duurt langer en wordt verplaatst
- Alles over de coronacrisis in ons liveblog

Deel dit artikel:

Recent nieuws