TenneT begint bodem- en veldonderzoek voor omstreden stroomkabel

Netbeheerder TenneT begint dinsdag met bodem- en veldonderzoeken bij de dijk en kwelder aan de Dijksterweg in Kloosterburen. Er zijn plannen om daar een ondergrondse stroomkabel aan te leggen. Niet iedereen is daar echter even blij mee.

De onderzoeken zijn voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van een elektriciteitsverbinding tussen de Eemshaven en een nog te bouwen windmolenpark boven de Waddeneilanden. De route van de kabel gaat naast het Groninger platteland ook onder de Waddenzee en Schiermonnikoog door.

Natuur niet verstoren

Doel van de onderzoeken is om te bepalen welke kabels, hoe diep en waar deze worden aangelegd. TenneT heeft gekozen voor dit moment om de broedvogels niet te hinderen.

Omwonenden merken 'weinig of niets' van deze onderzoeken, volgens de netbeheerder. Het onderzoek wordt gedaan door het nemen van grondmonsters via mechanische boringen. Daarnaast wordt met een zogeheten sondeerwagen de weerstand van de grond gemeten. Ook het type kan hierdoor bepaald worden. Daardoor kan de netbeheerder onder meer bepalen hoe diep de kabels komen te liggen.

Andere route

De aanleg van de ondergrondse stroomkabel is omstreden. Natuurorganisaties zijn niet blij met een kabel onder het UNESCO werelderfgoed de Waddenzee. Ook boeren zien de aanleg niet zitten en zijn bang voor schade aan hun landerijen.

De route van de nieuwe ondergrondse stroomkabel (Foto: RTV Noord)

Lees ook:
- Kritiek op tracé stroomkabel door het waddengebied
- Nieuwe stroomkabel op zee gaat via Groningse kust onder Waddenzee en Schier door

Meer over dit onderwerp:
duurzaamheid windmolens
Deel dit artikel:

Recent nieuws