RUG digitaliseert groot aantal objecten uit academisch erfgoed

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) digitaliseert een omvangrijk deel van haar academisch erfgoed. Het is de bedoeling dat meer dan honderdduizend objecten online toegankelijk worden gemaakt. Deze objecten krijgen tevens betere en uitgebreidere omschrijvingen

Het gaat onder meer over de eerste boeken van de Universiteitsbibliotheek uit de 15e en 16e eeuw, de eerste foto's van hunebedden, het oudste wetenschappelijke instrument van de universiteit en honderden boeken in het Gronings.

Wereldwijd toegankelijk

Het is de bedoeling dat de brede erfgoedcollectie van de universiteit wereldwijd toegankelijk wordt gemaakt. Goffe Jensma, hoogleraar Friese taal- en letterkunde aan de RUG, leidt het deelproject waarin Groninger boeken uit de periode vanaf de 18e eeuw tot nu worden gedigitaliseerd en geanalyseerd.

'Met dit project kunnen we een grote stap zetten in het onderzoek naar de ontwikkeling van het Gronings in al zijn variatie. Bovendien kunnen we sprekers van het Gronings bij het project betrekken.'

Wereldwijd toegankelijk

'Het project Spotlight zorgt ervoor dat collecties en materialen die nu nog alleen ter plekke bij de universiteit te raadplegen zijn, straks overal ter wereld toegankelijk zijn', zegt projectleider Wian Stienstra van de Universiteitsbibliotheek.

Meer over dit onderwerp:
onderwijs RUG studenten
Deel dit artikel:

Recent nieuws