Besmettingen Holwierde lopen op: ‘Snap niet dat kinderen met snotneus gewoon naar school gingen’

‘We krijgen de hele dag al meldingen in de groepsapp van ouders dat er allemaal kinderen en ouders positief zijn getest’, zegt Jan, ouder van een kind uit groep 1 van openbare basisschool Hiliglo in Holwierde. Het aantal besmettingen in het dorp blijft oplopen.

Afgelopen vrijdag ging de basisschool in Holwierde dicht vanwege een corona-uitbraak. Inmiddels zijn dertien van de 67 kinderen op de school positief getest, net als acht ouders en drie leerkrachten.

Je zat er bijna op te wachten dat het mis ging
Jan - ouder

In Holwierde is de uitbraak het gesprek van de dag. Volgens Jan was het een kwestie van tijd tot er in het dorp een uitbraak zou komen: ‘Vorig weekend stond iedereen op de schaats en namen sommigen niet genoeg afstand. Je zat er bijna op te wachten dat het mis ging.’

'Eerst denk je nog: dit gebeurt hier niet'

Hier sluit Mandy, moeder van een kind uit groep twee, zich bij aan. ‘In eerste instantie denk je nog: bij ons gebeurt dit niet, want iedereen kent elkaar. Maar ik werd onrustig toen ik kinderen met een verkoudheid gewoon naar school zag gaan’, vertelt Mandy.

De Rijksoverheid schrijft voor dat kinderen met een verkoudheid thuis moeten blijven en zich het beste kunnen laten testen. Ook als dat lichte klachten zijn. Mandy’s dochter had geen klachten, maar ze besloot haar wel eerder van school te halen. ‘Achteraf ben ik daar heel blij om, want vrijdag kwamen meer besmettingen naar buiten. Nu zijn we beiden negatief getest.’

Als je kind klachten heeft, dan breng je hem niet naar school
ouder die anoniem wil blijven

Verantwoordelijkheid nemen

Mandy is niet de enige ouder die zich zorgen maakt over de mate waarin ouders hun verantwoordelijkheid nemen. ‘Als je kind klachten heeft, dan breng je hem niet naar school’, zegt een andere ouder van groep twee die anoniem wil blijven.

Hij is verbaasd en teleurgesteld dat sommige ouders hun kinderen met een snotneus gewoon naar school hebben gebracht: ‘We zijn een kleine gemeenschap en hebben veel met elkaar te maken. Je wilt niet met je vinger wijzen, maar ik weet zeker dat niet iedereen zich aan de maatregelen houdt.’

De school laat weten de testresultaten de komende dagen af te willen wachten. Daarna wordt pas besloten of de school na de voorjaarsvakantie weer (gedeeltelijk) open kan.

Lees ook:
-
Basisschool Holwierde sinds vrijdag dicht na corona-uitbraak

Meer over dit onderwerp:
onderwijs coronavirus zorg
Deel dit artikel:

Recent nieuws