Dagopvang daklozen dicht wegens corona-uitbraak (update)

Dagopvang voor daklozen de Open hof in Groningen is tijdelijk gesloten. Vijf medewerkers en tenminste één bezoeker zijn besmet met het coronavirus.

Een van de vrijwilligers van de Open Hof had al sinds vorige week coronaklachten, maar ging toch aan het werk bij de dagopvang. Dinsdag is bij die vrijwilliger corona vastgesteld. De persoon is meteen op non-actief gezet, zegt directeur Gerhard ter Beek. 'Je houdt er rekening mee dat dit kan gebeuren, maar het is heel erg schrikken.'

Besmette bezoeker is gevonden

De besmette bezoeker heeft zich laten testen bij de GGD, maar was daarna spoorloos. Inmiddels is hij terecht. Ter Beek meldde aanvankelijk dat het ging om een dakloze man, maar dat blijkt niet te kloppen. 'Het gaat om een thuisloze man. Hij heeft dus wel een huis en kan in zelfquarantaine.'

De man hoeft dus niet quarantaine bij het Leger des Heils in de wijk Beijum. Daar zijn vijf kamers ingericht voor coronapatiënten.

De Open Hof roept mensen die sinds vorige week binnen zijn geweest, op zich te laten testen. De dagopvang heeft de bezoekerslijsten van de afgelopen week doorgegeven aan andere instellingen in Groningen, zoals bijvoorbeeld de nachtopvang voor daklozen van Het Kopland in de Schoolstraat.

Geen alternatief

De Open Hof is normaal gesproken meerdere dagen per week open aan het eind van de ochtend en aan het begin van de avond. Daklozen krijgen er hulp bij financiën en bij contacten met instanties. Er is voor daklozen geen alternatief in Groningen. Vanwege de coronamaatregelen mochten er de laatste tijd hooguit twintig bezoekers naar binnen.

De Open Hof blijft in elk geval tot 8 maart gesloten.

Dit bericht is aangepast omdat de besmette bezoeker van De Open Hof inmiddels is gevonden.

Lees ook:
- Sebastian leefde op straat en verloor zijn beste vriend: 'Hij was als een broer voor me'
- 'Het is moeilijk voor de daklozen op straat, heel moeilijk'
- Groningse daklozenopvang biedt quarantainemogelijkheid

Meer over dit onderwerp:
coronavirus zorg groningen-stad
Deel dit artikel:

Recent nieuws