Eerste beroep tegen uitspraak van IMG loopt vast bij de Raad van State

De Raad van State in Den Haag
De Raad van State in Den Haag © ANP
De Raad van State wil dat een bouwkundig expert opnieuw schade onder de loep neemt aan een huis in Meedhuizen. De uitspraak van de hoogste bestuursrechter in de eerste zaak tegen het Instituut Mijnbouwschade Groningen laat daarom op zich wachten.
Volgens de woningeigenaar is de schade aan de gevel veroorzaakt door de gaswinning. Hij wil daarom een vergoeding van 30.000 euro, terwijl het IMG tot een bedrag van ruim 6000 euro komt.

Zaak loopt al sinds 2018

De zaak loopt al sinds 2018. Inmiddels zijn de eigenaar en het IMG het eens dat vijftien schades moeten worden vergoed. Maar over de herstelmethode en de vergoeding wordt nog gesteggeld.
Daarnaast vindt het IMG dat het kan bewijzen dat tien schades aan de woning ‘evident en aantoonbaar een andere oorzaak hebben dan de gaswinning’. De rechter vond eerder al dat het IMG dat had bewezen, maar de eigenaar diende een tegenrapport in.
De Raad van State wil nu dat een bouwdeskundige de twee rapporten van het IMG en de woningeigenaar onderzoekt. Hij moet antwoord geven op de vraag of ‘met een hoge mate van zekerheid is vast te stellen’ of de schade een andere oorzaak heeft dan de gaswinning.

Pas verder als advies klaar is

Het is voor het eerste dat de Raad van State een uitspraak doet over een beslissing van het IMG. De zaak gaat pas verder als het advies klaar is. Vervolgens mogen beide partijen reageren en daarna doet de hoogste bestuursrechter uitspraak.