Groningse artiesten laten van zich horen met 'vrijheidsliedjes'

Zeven Groningse bands en artiesten hebben nummers gemaakt die een ode brengen aan 75 jaar vrijheid. Deze 'vrijheidsliedjes' zouden vorig jaar al gepresenteerd worden, maar de coronacrisis gooide toen roet in het eten.

De zeven Groningse acts die meewerken aan het project zijn Wat Aans!, VanDeStraat, Them Dirty Dimes, Swinder en de soloartiesten Léon Masembe, Bert Hadders en Inge van Calkar.

Zij presenteren hun nummers in aanloop naar 5 mei één voor één. Dat gebeurt via de kanalen van POPgroningen, de organisatie die popmuziek van Groningse bodem promoot.

'Sterke nummers, met diverse invalshoeken'

De Groningse acts kregen de opdracht een nummer te maken dat gebaseerd is op een verhaal over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Groningen. Het resultaat mag er zijn, zegt Jaap Alkema namens het project.

'De liedjes zijn allemaal heel erg sterk geworden, met hele diverse invalshoeken. De acts besteden elk op een totaal andere manier aandacht aan vrijheid dan normaal gesproken het geval is.'

Dat de coronacrisis ook nu nog niet achter de rug is, merkt Alkema. 'VanDeStraat is als band zo groot dat ze de studio nog niet in mogen, maar dat komt helemaal goed ,hoor.'

Programma 75 Jaar Vrijheid

Het project Vrijheidsliedjes is onderdeel van het provinciaal programma 75 Jaar Vrijheid en wordt mogelijk gemaakt door het Vfonds, Provincie Groningen, Stichting Pandeon en POPgroningen.

Lees ook:
- Viering 75 jaar bevrijding grotendeels afgelast
- Voor verhalen over Groninger oorlogsslachtoffers hoef je niet meer naar het archief
- Regionale omroepen lanceren website rond 75 jaar vrijheid

Deel dit artikel:

Recent nieuws