Storing bij melkfabriek Bedum: vervuild water stroomt sloten in (update)

Bij de zuivering van restwater bij FrieslandCampina in Bedum is woensdagnacht restwater uit een tank gelopen. Daardoor is ongeveer duizend kubieke meter ongezuiverd water terecht gekomen in omliggende sloten.

Dat meldt Waterschap Noorderzijlvest donderdag.

Overstroming door computerstoring

De overstroming van restwater ontstond na een computerstoring bij de melkfabriek. Het computersysteem moest zorgen voor de aansturing van het zuiveringsproces. Toen het mis ging, liep de buffertank over. Het water, ongeveer duizend kubieke meter, stroomde vervolgens in sloten langs de Lageweg en Wroetende Mol, richting Onderdendam.

Volgens een woordvoerder van het waterschap is er snel gehandeld toen de overstroming aan het licht kwam. 'De buffertank liep aan het eind van de nacht vol en vanochtend vroeg ontdekte men dat het water wegstroomde. Daarop is er meteen gehandeld.'

Eén van de verontreinigde sloten bij de FrieslandCampina-fabriek (Foto: Maartje Ettema/RTV Noord)

Dammen in sloten, gemaal stilgezet

Het weggestroomde restwater is met schotten tussen de Lageweg en Wroetende Mol afgedamd, zodat het niet verder kan stromen. Om die reden is ook gemaal Haandijk stilgezet. Naar verwachting kan het gemaal in de loop van de dag weer draaien.

De flora en fauna wordt weer helemaal zoals het was
Annika Dijkhuis - Noorderzijlvest

Welke gevolgen de overstroming heeft voor dieren en planten in het gebied, is volgens de woordvoerder niet duidelijk. 'Maar het gaat gelukkig niet om een heel groot gebied. We hebben wat dode vissen gezien en die meteen opgeruimd. En verder ziet het er niet zo fraai uit door het vervuilde water. We wilden dit zo snel mogelijk bij de kop pakken om te voorkomen dat het water grotere wateroppervlaktes zou bereiken.'

Verontreinigd water wegpompen

Volgens FrieslandCampina-woordvoerder Marco Tekstra is het restwater geen water dat vol met chemicaliën zit, maar gaat het om een restproduct dat overblijft na de productie van melk. 'Toch is het schadelijk omdat het zuurstof uit de sloot haalt', legt hij uit.

Annika Dijkhuis van Noorderzijlvest laat op haar beurt weten dat het restwater vanzelf weer kan verdwijnen. 'Maar in goed overleg met FrieslandCampina gaan we proberen om het vervuilde water zoveel mogelijk op te ruimen. Als het verontreinigde water is ingedamd, wordt het daarna doorgespoeld met schoon water. Via metingen wordt bijgehouden hoe vervuild het water nog is na het wegpompen ervan. Daarna wordt de flora en fauna weer helemaal zoals het was.'

Marco Tekstra (FrieslandCampina, links) en Annika Dijkhuis (Noorderzijlvest, rechts) (Foto: Maartje Ettema/RTV Noord)

Schoonmaak duurt nog dagen

Inmiddels werkt de zuivering weer naar behoren, meldt het waterschap. FrieslandCampina pompt het restwater terug naar de eigen zuivering. Het waterschap en het bedrijf verwachten tot en met maandag bezig te zijn met het zuiveren van het slootwater.

FrieslandCampina onderzoekt de oorzaak van de storing.

Het bericht is aangevuld met een reactie van Waterschap Noorderzijlvest.

Meer over dit onderwerp:
WATERSCHAP
Deel dit artikel:

Recent nieuws