Groninger Studentenbond ondersteunt petitie voor gratis studiejaar

Een lege collegezaal
Een lege collegezaal © Pixabay/ Pexels
Studentenactiegroep Compenseer Collegegeld Nu! is een petitie begonnen. De actiegroep wil met de petitie volledige compensatie van het collegegeld voor het studiejaar 2021-2022 afdwingen.
Het is een reactie op het Nationaal Programma Onderwijs dat de ministers Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) vorige week presenteerden.
In het programma staat dat studenten vijftig procent korting krijgen op het volgende studiejaar, maar studenten vragen zich af waarom ze slechts vijftig procent korting op een honderd procent crisis krijgen. Het ministerie schat de gemiddelde studievertraging op een half jaar, vandaar de halvering.

Boosheid

Maar Marinus Jongman, voorzitter van Studentenbond Groningen, ziet veel boosheid bij studenten over die korting. ‘We krijgen nu duizend euro compensatie voor inmiddels anderhalf jaar minder goed onderwijs en daarnaast vallen degenen die afstuderen hierbij buiten de boot.’ Daarom zou het volgens hem heel veel rust geven als het volledige bedrag gecompenseerd wordt.
Het is tijd dat onze generatie meer toebedeeld krijgt
Marinus Jongman - Voorzitter Groninger Studentenbond
Hij ziet ook dat studenten enorm teleurgesteld zijn over het online onderwijs. ‘Dat ligt niet aan de docenten, die werken hard genoeg. Online kan er gewoon niet hetzelfde worden geboden als in de collegezaal’, legt hij uit. Daarom zou volledige compensatie van het collegegeld nodig zijn.

'Hapje adem'

De ademruimte die het huidige plan zou creëren, is volgens hem slechts ‘een hapje adem’, omdat de problemen groter zijn dan ze nu lijken. ‘Een vak uit blok 4 kun je niet direct na de zomervakantie inhalen, bijvoorbeeld.’
Ook wijst hij erop dat veel studenten hun horecabaantje kwijt zijn geraakt en dat het leenstelsel ervoor zorgt dat elke maand studeren geld kost. ‘De hele situatie vraagt om meer. Dit is deels wel genoeg, maar het is tijd dat onze generatie meer toebedeeld krijgt.’
Op 25 februari was de online petitie aan het eind van de middag 144 ondertekend.