Achtergelaten hennepafval verraadt kweker

Een 31-jarige man hangt voor het kweken van hennep in zijn toenmalige woning in Usquert een werkstraf van 180 uur boven het hoofd. Het Openbaar Ministerie wil dat de man ruim 63.000 euro aan illegaal verdiend geld aan de Staat betaalt.

De politie kwam de man uit Usquert op het spoor door achtergelaten hennepafval. Bij parkeerplaatsen in Friesland werden twee keer verbrande hennepresten gevonden. De eerste keer was in november 2018 en vonden de agenten tussen het afval een colablikje met daarop DNA-materiaal van de man. Drie maanden later lagen opnieuw verbrande hennepresten op een parkeerplaats in Friesland. Deze keer lag er een poststuk tussen met daarop het adres van de verdachte.

'Niet één keer kunnen oogsten'

De agenten gingen uiteindelijk in april de woning binnen. In twee ruimtes stonden ruim 300 planten. Behalve de man waren vier andere personen aanwezig. 'Visite', zei de man tegen de agenten. Hij zei alleen te opereren. Hij had nog niet één keer kunnen oogsten. De eerste oogst was gestolen, de tweede keer werd verijdeld door de komst van de agenten.

Ongeloofwaardig

Het OM gelooft niets van de verhalen die de man aan de politie vertelde. Er zijn tot twee keer toe hennepresten gevonden met daartussen materiaal van de man. Dan zou hij in elk geval twee keer hebben geoogst, zo redeneerde de officier van justitie. Bovendien lag in de woning natte hennep en henneptoppen. Het OM vond diefstal van elektra ook bewezen.

De verdachte verscheen niet op de rechtszitting. Hij is inmiddels spoorloos. De uitspraak is op 11 maart.

Meer over dit onderwerp:
criminaliteit diefstal rechtszaken 112nieuws
Deel dit artikel:

Recent nieuws